Dr. Cristian Viișoreanu: La Institutul Sânului, tehnici prin care se evită extirparea completă, inutilă, a ganglionilor axilari

16 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Cristian Viișoreanu: La  Institutul Sânului, tehnici prin care se evită extirparea completă, inutilă, a ganglionilor axilari

Medicul chirurg Cristian Viișoreanu anunță înființarea Institutului Sânului, unde sunt folosite tehnicii moderne și eficiente, cum este cea a ganglionului santinelă, prin care pacientele pot evita extirparea inutilă a ganglionilor axilari, procedură invazivă care, uneori, poate fi urmată de complicații, unele chiar ireversibile. 
„Decizia de a înființa un centru integrat, dedicat afecțiunilor mamare, a venit în contextul în care, în România, cancerul la sân afectează anual aproximativ 10.000 de femei. Din păcate, cea mai mare parte a acestora se prezintă prea târziu la medic, fapt ce le afectează serios șansele de supraviețuire. În urmă cu 10 ani am implementat și dezvoltat metode moderne de screening pentru patologia mamară, oferind pacientelor care realizează screening mamar periodic șansa identificării tumorilor în stadii incipiente, la dimensiuni foarte mici, cele mai multe infracentimetrice. În aceste cazuri, rata de supraviețuire este de 98%, iar intervențiile chirurgicale sunt minime atât la nivelul sânului, cât și la nivelul ganglionilor.” – subliniază dr Cristian Viișoreanu, fondatorul Institutul Sânului. 

Echipa de medici

În prezent, în România, echipa de oncologie chirurgicală, condusă de Dr. Cristian Viișoreanu, și echipa de chirurgie plastică ProEstetica Hospital, condusă de Dr. Dana Jianu, vor putea realiza mastectomii/intervenții chirurgicale de înlăturare a tumorii maligne cu reconstrucție mamară, pacientele beneficiind de reconstrucția sânului în aceeași intervenție chirurgicală. Aceasta diminuează șocul și trauma psihică suferită în urmă mastectomiei și permite integrarea rapidă în comunitate.  Tehnologia ganglionului santinelă, implementată cu succes în mediul privat în România încă din anul 2012 de către Dr. Viișoreanu, va fi realizată în cadrul Institutului Sânului. Conform protocoalelor naționale și internaționale, tratamentul se va realiza cu ajutorul aparatului GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE, care ajută la identificarea ganglionilor santinelă, oferind soluție medicală în timp real (în timpul intervenției). Această tehnică este recomandată pentru pacientele cu cancer mamar în stadiu incipient, reducând atât riscul unei operații inutile, cât și efectele secundare ale acesteia. 
 
Fiecare caz medical este discutat și evaluat de către o comisie multidisciplinară oncologică, formată din chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, genetician. Împreună, specialiștii elaborează un diagnostic final și stabilesc strategia terapeutică optimă, personalizată pentru fiecare pacient în parte, și aplicată în concordanță cu protocoalele internaționale în domeniu.  
 
Institutul Sânului are un compartiment dedicat prevenției, un altul pentru consultații și diagnosticare, de un bloc operator cu trei săli de operație dotate corespunzător, îngrijire postoperatorie dedicată fiecărui caz, precum și kinetoterapie și drenaj limfatic, oncopsihologie și consiliere medicală pre și postoperatorie. Se are în vedere dezvoltarea acestuia cu un department complex de imagistică, oncologie medicală și în etapa finală, radioterapie. 
 
Dr. Cristian Viișoreanu  este promotorul tehnicii ganglionului santinelă în sectorul privat în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente. ”Prin folosirea acestei tehnici, multe dintre paciente pot evita extirparea completă, inutilă, a ganglionilor axilari, o procedură invazivă care uneori poate fi urmată de complicații, unele ireversibile, ale funcționalității membrelor superioare”.=, explică dr. Viișoreanu. 
 

 Prevenție

Specialiștii recomandă efectuarea regulată a testelor de screening a cancerului mamar indicat în funcție de vârstă. Astfel, femeile între 20 – 40 de ani trebuie să efectueze un control clinic și ecografic anual, iar cele cu vârsta între 40 – 50 de ani, o ecografie o dată pe an și o mamografie o dată la doi ani. Femeilor cu antecedente de cancer la sân în familie le este recomandată efectuarea unui control și a unei ecografii mamare o dată la șase luni și o consultație genetică pentru calcularea riscului de cancer mamar și efectuarea testelor genetice specifice.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră