Dr. Adriana Tudose: Ambrozia are un vârf al concentrației de polen din august până în octombrie!

18 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Adriana Tudose: Ambrozia are un vârf al concentrației de polen din august până în octombrie!

Rinoconjunctivita alergică sezonieră debutează primăvara, dar toamna ”manifestările devin ample” cu ”impact semnificativ asupra calității vieții pacienților”, avertizează dr. Adriana Mihaela Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, referindu-se în special la polenul de ambrozie.  

Simptome
Specialistul precizează că simptomele asociate acestei boli sunt: strănut în salve, prurit oculo-nazal, secreţii nazale apoase, obstructie nazala (nas înfundat), hiperemie conjunctivală (ochi roşu). În plus, unii pacienţi pot prezenta manifestări de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiratie şuierătoare). 

”La pacienţii cu sensibilizare la polenul de Ambrosia artemisifolia (iarba pârloagelor) domină simptomatologia oculară”, avertizează dr. Tudose. În legătură cu Ambrosia spp, dr. Tudose subliniază că : ”O singură plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen (20 de microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani”. 

Specialistul subliniază că această plantă are un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august, care se menține până în octombrie. Concentrația de polen este mai mare la amiază și scade după ploaie și noaptea.
”Unii pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, “senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.
În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere)”, explică dr. Tudose. 

Recomandări
Dr. Tudose  le recomandă pacienților alergici: 
– să evite activităţile exterioare, în aer liber;
– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– să-şi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;
– să facă duş la sosirea la domiciliu;
– să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
– să evite sau să consume cu precauţie fructe şi legume crude, dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Trebuie reținut că medicul alergolog este singurul care poate efectua testarea care pune în evidenţă alergenul sensibilizant. 

Imunoterapia alergen specifică

De asemenea, specialistul recomandă imunoterapia alergen specifică, singura capabilă să reducă simptomele asociate alergiei.  

”Imunoterapia alergen specifică este singurul tratament ce schimbă istoricul natural al bolii (rinită, conjunctivită, sinuzită, astm), protejând în privinţa apariţiei de noi sensibilizări. Imunoterapia presupune administrarea de doze treptat crescătoare de allergen sensibilizant. Astfel, determină sistemul imunitar să devină tolerant, reducând simptomele de alergie atunci când pacientul este expus la alergenul din mediu”, subliniază dr. Tudose. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră