Diabeticii care fumează se expun pericolului de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare

11 Sep 2015
Diabeticii care fumează se expun pericolului de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare
 Science et Technologie din Huazhong (China) avertizează că, în cazul persoanelor suferinde de diabet, tabagismul măreşte riscul de obturare a arterelor, de apariţie a crizelor cardiace şi tulburărilor de circulaţie a sângelui în zona membrelor inferioare. Pentru a analiza impactul tutunului asupra sănătăţii persoanelor suferinde de diabet, echipa de cercetători a adunat informaţiile furnizate de 89 de studii precedente, realizate asupra pacienţilor cu diabet tip 2. Ei au descoperit că fumătorii diabetici erau cel puţin de 1,5ori mai expuşi riscului de a avea arterele obturate, de a suferi un accident vascular cerebral şi de a fi afectaţi de boli cardiovasculare, comparativ cu diabeticii nefumători. În plus, fumătorii diabetici, comparativ cu cei nefumători, sunt de două ori mai mult expuşi riscului de a suferi boli arteriale periferice sau să aibă tulburări ale circulaţiei sanguine la nivelul picioarelor. Pe baza estimărilor riscului ce decurge din analizele lor şi din rata globală de deces prin diabet, cercetătorii prognozează că tabagismul este răspunzător de 14,6% dintre decesele înregistrate printre bărbaţii suferinzi de diabet şi 3,3% dintre decese la femeile diabetice.

În schimb, riscurile erau mai mici la diabeticii care au renunţat la fumat, chiar dacă la aceştia riscul este ăn continuare mai mare, comparativ cu diabeticii care nu au fumat niciodată.

Cercetătorii au constatat că mulţi fumători nu abandonează ţigară de teamă că vor lua în greutate. Dar experţii susţin că beneficiile pe termen lung sunt mai importante comparativ cu efectele secundare pe termen scurt. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră