Diabet şi obezitate la numai trei ani şi jumătate!

17 Sep 2015
Diabet şi obezitate la numai trei ani şi jumătate!
Are trei ani şi jumătate, cântăreşte 35 de kilograme şi, pe lângă obezitate, suferă de diabet tip 2. Cazul acestei fetiţe, născută în Spania, a cărei identitate este protejată, a fost prezentat la al 51-lea congres european consacrat diabetului, care se derulează la Stockholm (European Association for the study of diabet – EASD 2015).

Această fetiţă este printre cele mai mici paciente ca vârstă care suferă de diabet, boală ce afectează peste 350 de milioane de persoane la nivel global, cu mai mult de 1,5 milioane de decese provocate de diabetul de tip 2, în 2012, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Două principale tipuri de diabet sunt astăzi în vizorul specialiştilor. Diabetul de tip 1: apare în copilărie şi este o boală autoimună ce distruge pancreasul. Diabetul de tip 2: boală legată de obezitate şi alimentaţie, care apare, de regulă, la adult.

Fără antecedente de diabet


În cazul acestei fetiţe, diagnosticul a fost pus de doctorul Michael Yafi, endocrinolog la Universitatea Texas Health Science Center (SUA), în cadrul unui consult pentru suprapondere. Fetiţa s-a născut la termen şi a cântărit 3,2 kilograme. Ambii părinţi ai fetiţei sunt obezi, dar nu există antecedente de diabet de tip 1 sau 2 în familie.

De asemenea, în urma analizelor de sânge au mai fost identificate obiceiuri alimentare nesănătoase în familia acestei fetiţe: exces de calorii frecvent, exces de grăsimi şi dulciuri.

Din fericire, aceste tulburări au putut fi ţinute sub control sub efectul unui tratament medical clasic, în asociere cu o modificare a regimului alimentar şi practicarea unei activităţi fizice. Astfel, fetiţa a reuşit să slăbească, medicii luând decizia de a renunţa la tratamentul medical. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră