Cu terapii speciale și sprijinul familiei, 47% dintre copiii cu autism ar putea avea o viață normală

02 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Cu terapii speciale și sprijinul familiei, 47% dintre copiii cu autism ar putea avea o viață normală

Potrivit specialiștilor, 47% dintre copiii cu autism, boală nevindecabilă, pot avea o viață independentă dacă beneficiază  de intervenție timpurie intensivă. 
Dimpotrivă, în absența terapiei, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. 

Specialiștii insistă asupra faptului că implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului. Familia trebuie să beneficieze de o informare continuă și o participare activă în programul de terapie. 

Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătățirea sau dezvoltarea abilităților de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informații și cunoștințe, estomparea comportamentelor disruptive etc. 
Întreruperea terapiei sau fluctuațiile de participare la ședințele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecințe ireversibile. Pentru dezvoltarea personalității acestor copii, terapia individuală trebuie asociată cu terapie de grup. 

Simptome

Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacității de a interacționa în plan social și de a comunica, de un comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. 

În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autist. 

În lume, unul din 68 de copii suferă de această tulburare.

Noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, este Noaptea Albastră a Autismului, sediile unor instituții fiind iluminate în albastru: Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Național "George Enescu", Sala Radio, Sediul Kaufland din Barbu Văcărescu , Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră