Covid-19 va continua dar sfârșitul pandemiei este aproape, spune The Lancet

23 Ian 2022
Covid-19 va continua dar sfârșitul pandemiei este aproape, spune The Lancet

Covid-19 va deveni o altă boală recurentă pe care societățile și sistemele de sănătate vor trebui să o gestioneze.

Lumea se confruntă cu un val uriaș de infecții cu varianta omicron a SARS-CoV-2. Estimările bazate pe modelele de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din SUA sugerează că în jurul datei de 17 ianuarie 2022 existau 125 de milioane de infecții cu omicron pe zi în lume, ceea ce reprezintă de peste zece ori vârful valului delta din aprilie 2021, spune Christopher JL Murray, director al IHME într-un studiu publicat în The Lancet.

Deși modelele IHME sugerează că infecțiile zilnice globale cu SARS-CoV-2 au crescut de peste 30 de ori de la sfârșitul lunii noiembrie 2021 până la 17 ianuarie 2022, cazurile de Covid-19 raportate în această perioadă au crescut doar de șase ori. Deoarece proporția cazurilor asimptomatice sau ușoare a crescut în comparație cu variantele anterioare de SARS-CoV-2, rata globală de detectare a infecției a scăzut la nivel global de la 20% la 5%.

Dovezile sugerează că proporția de infecții asimptomatice este mult mai mare pentru omicron, poate chiar de 80-90%, spune autorul studiului. În ciuda severității reduse a bolii, valul masiv de infecții cu omicron înseamnă că internările în spitale sunt în creștere în multe țări și vor crește de două ori sau mai mult față de numărul de internări în spitale din valurile anterioare, conform modelelor IHME. În țările în care toți cei internați în spital sunt testați pentru Covid-19, o proporție substanțială dintre aceste internări vor fi în rândul persoanelor care vin la spital din motive non-Covid-19 și care au infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2.

În mod surprinzător, modelele IHME sugerează că intensitatea de transmitere a omicron este atât de mare încât acțiunile politice - de exemplu, creșterea utilizării măștilor, extinderea acoperirii de vaccinare la persoanele care nu au fost vaccinate sau cea de-a treia doză de vaccinuri Covid-19, vor avea un impact limitat asupra cursului valului omicron.

Estimările IHME sugerează că creșterea utilizării măștilor la 80% din populație, de exemplu, va reduce infecțiile cumulate în următoarele 4 luni doar cu 10%. Creșterea booster-elor de vaccin sau vaccinarea persoanelor care nu au fost încă vaccinate este puțin probabil să aibă un impact substanțial asupra valului omicron, deoarece până la extinderea acestor intervenții, valul omicron se va termina în mare măsură. In țările în care valul omicron nu a început încă, extinderea utilizării măștii înainte de val poate avea un efect mai substanțial.

Este de așteptat ca vârful omicron să apară în majoritatea țărilor între acum și a doua săptămână a lunii februarie 2022.

Ultimele vârfuri de omicron sunt de așteptat să vină în țările în care valul omicron nu a început încă, cum ar fi în Europa de Est și Asia de Sud-Est. Acțiunile de creștere a testării SARS-CoV-2, de exemplu, vor crește perturbarile prin excluderea mai multor persoane de la locul de muncă sau de la școală, dar este puțin probabil ca testarea să afecteze cursul valului omicron.

"În era omicronului, cred că strategiile de control al COVID-19 trebuie resetate. Având în vedere viteza și intensitatea valului omicron, în opinia mea, eforturile de a urmări contactele par a fi zadarnice." spune autorul studiului din The Lancet

"Până în martie 2022, o mare parte a lumii va fi infectată cu varianta omicron. Odată cu creșterea continuă a vaccinării împotriva Covid-19, cu utilizarea în multe țări a unei a treia doze de vaccin și cu nivelurile ridicate de imunitate dobândită din infecții, imunitatea globala împotriva SARS-CoV-2 ar trebui să fie la un nivel ridicat. Timp de câteva săptămâni sau luni, lumea ar trebui să se aștepte la niveluri scăzute de transmitere a virusului.

„Folosesc termenul de pandemie pentru a mă referi la eforturile extraordinare ale societății din ultimii 2 ani pentru a răspunde unui nou agent patogen care a schimbat modul în care oamenii își trăiesc viața și modul în care s-au dezvoltat răspunsurile politice în guvernele din întreaga lume. Aceste eforturi au salvat nenumărate vieți la nivel global. Noi variante de SARS-CoV-2 vor apărea cu siguranță, iar unele pot fi mai severe decât omicron. Imunitatea, indiferent dacă este derivată din infecție sau vaccinare, va scădea, creând oportunități pentru transmiterea continuă a SARS-CoV-2. Având în vedere caracterul sezonier, țările ar trebui să se aștepte la o creștere transmitere potențială în lunile de iarnă”, a adăugat el.

Impactul viitoarelor valuri de SARS-CoV-2 asupra sănătății va fi totuși mai mic din cauza expunerii anterioare extinse la virus, a vaccinurilor adaptate în mod regulat la noi antigene sau variante, a apariției antiviralelor și a faptului că cei vulnerabili se pot proteja singuri în timpul valurilor viitoare, atunci când este necesar, folosind măști de înaltă calitate și distanțare fizică.

Covid-19 va deveni o altă boală recurentă pe care sistemele și societățile de sănătate vor trebui să o gestioneze. De exemplu, în majoritatea țărilor, numărul deceselor cauzate de omicron pare să fie similar cu nivelul de decese provoiat de un sezon de gripă din țările din emisfera nordică. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au estimat că sezonul gripal cel mai rău din ultimul deceniu, cel din 2017-2018, a provocat aproximativ 52 000 de decese prin gripă, cu un vârf probabil de peste 1 500 de decese pe zi.

Era măsurilor extraordinare luate de guvern și societăți pentru a controla transmiterea SARS-CoV-2 se va încheia. După valul omicron, Covid-19 va reveni, dar pandemia va lua sfârșit spune directorul IHME.

Sursa: The Lancet 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră