Covid-19: Statele Unite și Germania se luptă între ele pentru viitorul vaccin

14 Mar 2020
Covid-19: Statele Unite și Germania se luptă între ele pentru viitorul vaccin

Un laborator german care dezvoltă un potențial vaccin împotriva coronavirusului ar fi curtat de către Statele Unite care promit resurse financiare semnificative pentru a prelua exclusivitatea acestuia.

Germania răspunde. Statele Unite s-au angajat în lupta directa cu Germania pentru a-si atribui exclusivitatea unui viitor vaccin
contra coronavirusului, scrie ziarul german Die Welt.

Rivalitatea se referă la compania de biotehnologie CureVac cu sediul la Tübingen, în Baden-Württemberg. Fondată în anul 2000,  aceasta se prezintă ca o companie specializată în „dezvoltarea de terapii pentru cancer, terapii cu anticorpi, tratamentul bolilor rare și vaccinuri profilactice”.

Teste la începutul verii

Acest laborator lucrează în prezent pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19 în parteneriat cu Institutul Paul-Ehrlich, care este specializat în cercetarea vaccinurilor și care depinde de Ministerul Sănătății german.

”Suntem foarte încrezători în capacitatea noastră de a dezvolta un vaccin puternic în următoarele câteva luni”, a declarat Daniel Menichella la începutul lunii martie într-un comunicat de presă.

Laboratorul speră să înceapă primele studii clinic la „începutul verii 2020”.

Un vaccin „numai pentru Statele Unite”

Potrivit Die Welt, președintele american Donald Trump încearcă să atragă oamenii de știință care lucrează la acest potențial vaccin propunand resurse financiare semnificative pentru a obține exclusivitate pentru țara sa. Vaccinul ar fi apoi „doar pentru Statele Unite”, a declarat pentru ziar o sursă apropiată guvernului german.

Managerul CureVac, Daniel Menichella, a fost invitat la Casa Albă pe 2 martie pentru a se întâlni cu Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și reprezentanții companiilor farmaceutice care lucrează la tratamentele importiva epidemiei.

Laboratorul a anunțat această întâlnire pe site-ul său fără a preciza posibilele oferte financiare.

Răspunsul german

Berlinul ar încerca să rețină această companie oferind la rândul său condiții financiare atractive.

”Guvernul german este foarte interesat ca dezvoltarea vaccinurilor și a substanțelor active împotriva noului coronavirus să se desfășoare în Germania și în Europa”, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Die Welt. În acest sens, „guvernul este în discutii intense cu CureVac”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră