Parabenii din cosmetice ajung la făt prin cordonul ombilical

27 Oct 2015
Parabenii din cosmetice ajung la făt prin cordonul ombilical
Urme de parabeni, substanţe prezente frecvent în compoziţia multor produse cosmetice, au fost descoperite în eşantioanele de sânge din cordonul ombilical. Aceste substanţe ar putea fi transmise fătului. În acest sens, studiile recente au arătat că aceşti perturbatori endocrini ar putea afecta dezvoltarea fătului. Cercetătorii de la SUNY Downstate Medical Center şi de la University Arizona au efectuat un studiu pe un lot de 185 de femei însărcinate caraibiene şi afro-amricane, originare din Brooklyn.

După analizarea eşantioanelor de sânge din cordonul ombilical şi de urină, autorii studiului şi-au dat seama că aceste femei aveau nivelul cel mai ridicat din lume de metil-parabeni şi de propil-parabeni. În al doilea rând, aceşti parabeni pot fi transmişi fătului prin sângele din cordonul ombilical. Specialiştii spun că, deşi studiul s-a realizat ţintit pe un eşantion redus de femei, totuşi, el provoacă îngrijorare.

 Afectează dezvoltarea fătului şi creşterea bebeluşului

 Problema este că aceste substanţe din compoziţia multor cosmetice cu scopul de a distruge germenii pot fi periculoase pentru sănătate. Studiile care aduc argumente în acest sens au fost efectuate pe rozătoare şi susţin că parabenii sunt perturbatori endocrini şi pot provoca inclusiv tulburări de reproducere. Efectele nocive ale parabenilor ar putea acţiona în timpul sarcinii, afectând dezvoltarea fătului şi creşterea bebeluşului până la 12 luni, perioada în care sistemul de dezintoxicare naturală a organismului este încă neconsolidat.

În schimb, Uniunea Europeană şi Agenţia Americană a Medicamentului (US Food and Drug Administration) sunt de părere că parabenii prezenţi în cosmetice de zeci de ani nu ar reprezenta nici un risc major pentru sănătate. „Chiar dacă nu ştim exact cum şi de la ce nivel parabenii sunt periculoşi pentru sistemul de reproducere a omului, totuşi ştim că aceste substanţe cu potenţial periculos la care sunt expuse femeile sunt transmise fătului în timpul sarcinii”, explică profesorul Laura A. Geer, co-autor al studiului.

De altfel, Comisia Europeană a limitat concentraţia de parabeni în produsele cosmetice. În septembrie 2014, Comisia Europeană a cerut scăderea concentraţiei celor doi parabeni din cosmetice şi eliminarea acestora din compoziţia cremelor, deoarece provoacau iritaţii în zona fesieră a bebeluşilor. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră