Premieră mondială: Un pacient operat pe creier, treaz, dar cu ochelari 3D

17 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră mondială: Un pacient operat pe creier, treaz, dar cu ochelari 3D


Un pacient a fost operat de o tumoare cerebrală la Centrul Spitalului Universitar (CHU) Angers (Main-et-Loire, Franța). Până aici, nimic deosebit. Cu excepția faptului că pacientul a fost treaz pe toată durata operației. Și a fost posibil prin folosirea unui dispozitiv: ochelari 3D care au transpus pacientul într-o realitate virtuală.

Această intervenție chirurgicală este o premieră mondială și se înscrie în proiectul de cercetare CERVO (Chirugie Eveillee sous Realite Virtuelle dans le bloc Operatoire).

Scopul proiectului constă în posibilitatea de a acționa în zone delicate ale creierului, unde este extrem de greu de intervenit chirurgical, cu ajutorul interacțiunii constante dintre chirurg și pacient.

Practic, neurochirurgul stimulează creierul cu un electrod și poate, astfel, să realizeze o cartografie precisă și să menajeze zonele cortexului și conexiunile implicate în funcțiile esențiale cum sunt motricitatea și limbajul, explică într-un comunicat CHU. Mai mult, reacțiile pacientului treaz, aflat pe masa de operație, vor permite, în timpul intervenției chirurgicale, testarea funcțiilor cerebrale cele mai complexe, ca și luarea unei decizii într-o situație neașteptată sau explorarea vizuală în spațiu. Un alt avantaj al folosirii ochelarilor 3D de realitate virtuală constă în faptul că asigură transpunerea pacientului într-un ambient relaxant, în asociere cu tehnicile de hipnoză.

Pacientul, operat la 27 ianuarie anul acesta, suferea de o tumoare situată în apropierea limbajului și conexiunilor vizuale. La trei săptămâni după operație, pacientul este într-o stare bună.

Este o primă etapă, premergătore practicării unor operații de tumori cerebrale dificile, cu reducerea riscurilor potențiale induse de actul chirurgical.

Medicii chirurgi doresc să extindă această metodă inovativă și la alți pacienți, în special la copii. CHU Angers este un pionier în materie de chirurgie pediatrică și dorește să folosească aceast metodă pentru că să limitează stresul copilului-pacient, pentru ca să reducă riscul de sechele. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră