APC: Cereale rafinate, adică mic dejun cu amestecuri de făinuri, uleiuri vegetale exotice, arome artificiale, aditivi şi mult zahăr

13 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
APC: Cereale rafinate, adică mic dejun cu amestecuri de făinuri, uleiuri vegetale exotice, arome artificiale, aditivi şi mult zahăr


„La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor”, precizează APC.

Studiul efectuat de APC vizează în primul rând calitatea cerealelor rafinate. Potrivit APC „cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decât amestecuri de făinuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale şi vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme, transformate într-o pastă de cereale care la temperaturi înalte a fost transformată prin procesul de extrudare în forme atrăgătoare pentru micii consumatori.

Cerealelele integrale au un conţinut ridicat de glucide, proteine, substanţe minerale, enzime şi vitamine ( complexul B, PP si E ), în timp ce unele cereale rafinate conţin până la 50 de ori mai multe zaharuri decât cerealele integrale”.

Medicii avertizează că alimentaţia este foarte importantă mai ales în primii ani de viaţă. Or, pentru mulţi copii, cerealele sunt echivalente cu micul dejun, masa principală din zi. Pe lângă faptul că un asemenea mic dejun este complet dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, consumul constant de cereale rafinate poate fi o explicaţie a creşterii numărului copiilor suferinzi de obezitate, de diabet zaharat şi a complicaţiilor acestora.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră