Cele mai bune ceaiuri pentru sănătate

12 Apr 2018
Cele mai bune ceaiuri pentru sănătate

„Ceaiul a început prin a fi un medicament și s-a transformat într-o băutură“, scrie Okakura Kakuzo, savant japonez al secolului al XIX-lea, în cartea sa celebră, „Cartea ceaiului“. Acolo, el povestește despre istoria ceaiului și despre filozofia tradiționalei ceremonii japoneze a ceaiului, scrie cotidianul.ro.

Multora dintre noi le place să se relaxeze, dacă nu zilnic, măcar din când în când, cu o cană de ceai cald. Important este însă, ca pe lângă relaxare, să beneficiem și de câteva avantaje pe care le poate aduce un ceai sănătății noastre. Site-ul medicalnewstoday.com a întocmit un top al celor mai sănătoase ceaiuri.

Ceaiul verde
Ceaiul verde a fost apreciat pentru propritățile sale medicinale încă de acum câteva secole. Unele studii recente confirmă câteva din aceste beneficii. Cum ar fi un studiu care demonstrează puterea sa de dezvolta funcțiile cognitive, astfel încât te poate ajuta pentru o memorie mai bună.

Un studiu din 2017 publicat în Journal of the American Chemical Society arată că un polifenol din ceaiul verde poate să scadă riscul de a face Alzheimer, împiedicând formarea acelor plăci beta-amiloide care duc la declanșarea bolii.

Același polifenol ar avea legătură și cu încetinirea dezvolării unor anumite tumori, cum ar fi cele prezente la cancerul pancreatic. 

Ceaiul de iasomie
De multe ori, iasomia este combinată cu ceaiul verde. În cartea „Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“, autorii Héctor García şi Francesc Miralles observă că locuitorii longevivi ai unei comunități din Okinawa, Japonia, sunt mari băutori de Sanpin-cha, un amestec special de ceai verde și iasomie.
Se spune despre iasomie că poate ajuta la îmbunătățirea stării fizice, așa cum poate ajuta la reducerea stresului. 

Ceaiul de rooibos
Un alt tip de ceai cu proprietăți antioxidante este rooibosul sau ceaiul din „tufiș roșu“, care este preparat din Aspalathus linearis, o plantă originară din Africa de Sud. Oamenii de știință au sugerat că efectele antioxidante al acestei plante sunt similare, dacă nu chiar la fel de puternice, precum cele ale ceaiului verde.

Un studiu recent efectuat pe șoareci sugerează că antioxidanții din ceaiul de rooibos pot proteja ficatul de stresul oxidant..

De asemenea, rooibosul a fost menționat de mai multe ori ca fiind de ajutor în scăderea tensiunii arteriale și în relaxarea mușchilor încordați, sugerând că responsabil de asta ar putea fi un flavonoid pe care îl conține, și anume crisoeriol. Spre deosebire de ceaiurile verde și negru, roiibosul nu conține niciun pic de cafeină, așa cănu va avea același efect stimulator. Asta înseamnă că poate fi băut chiar și înainte de culcare.

Ceaiul de hibiscus
Pentru ceai, în mod obișnuit se folosește caliciul plantei, deși și alte părți alte plantei, cum sunt frunzele, semințele ori rădăcinile se pot consuma.

Studiile sugerează că extractul din caliciul și frunzele de hibiscus are efect antioxidant și antitumoral. Dar, poate proteja și împotriva îmbătrânirii celulalre provocată de radicalii liberi sau poate lupta cu anumite tipuri de celule în cazul leucemiei.

Ceaiul de hibiscus pare să aibă legătură și cu beneficii cardiovasculare, ajutând la reglarea tensiunii sistolice și diastolice – adică, tensiunea arterială din timpul și între bătăile de inimă.

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră