Fenomen foarte rar: Primul caz cunoscut de cancer transmis omului de parazitul tenia

05 Noi 2015
Fenomen foarte rar: Primul caz cunoscut de cancer transmis omului de parazitul tenia
Este primul caz cunoscut, apreciat ca fiind foarte rar de comunitatea oamenilor de ştiinţă. Celule canceroase de la un parazit – tenia - au fost transmise omului care avea intestinul subţire infectat cu acest parazit. „Am fost surprinşi de a descoperi că un vierme – tenia – aflat în intestinul omului şi care avea celule canceroase le-a transmis persoanei gazde, la care s-au observat tumori, explică Atis Muehlenbachs, patolog la Centrele americane pentru controlul şi prevenţia bolilor (CDC), unul dintre co-autorii acestui studiu publicat, miercuri, în New England Journal of Medecine, citat de site-ul 20 Minutes.  

Până la 75 de milioane de persoane infectate cu tenia

“Noi credem că un asemenea fenomen este rar”, spune Atis Muehlenbachs. El estimează, totuşi, că ar putea fi mai multe persoane în această situaţie, mai ales printre cele infectate cu virusul SIDA, al căror sistem imun este slăbit.

Tenia este parazitul cel mai frecvent la om. În prezent, în lume, sunt aproximativ 75 de milioane de persoane infectate cu tenia. Aceste persoane sunt preponderent din ţări în curs de dezvoltare, majoritatea fiind copii.

Pacientul care este subiectul acestui fenomen rar este un columbian în vârstă de 41 de ani, infectat cu HIV. El a care a decedat din cauza tumorilor pulmonare şi ale glandelor limfatice la scurt timp după ce a fost diagnosticat în 2013. După analizarea probelor prelevate din ţesuturi, cercetătorii au diagnosticat leziunile asemănătoare cancerului uman, dar care la testele iniţiale arătau că nu ar fi vorba de celule canceroase umane. Aceste celule erau de vreo zece ori mai mici. După o serie de analize, cercetătorii au descoperit că ADN-ul acestor celule aparţineau, de fapt, celulelor parazitului tenia. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră