Ce se întâmplă cu copiii uitaţi în maşinile încinse de soare

25 Iul 2015
Ce se întâmplă cu copiii uitaţi în maşinile încinse de soare
Uşile şi ferestrele închise. Caniculă. Soarele încinge acoperişul maşinii. În interior, foarte rapid temperatura poate depăşi 40 de grade Celsius. Din neglijenţă sau de oboseală, mulţi părinţi îşi uită copiii în maşină, mai precis într-un cuptor încis. Câteva minute sunt suficiente pentru ca cei uitaţi într-o asemenea maşină să moară. Dovadă sunt avertismentele unei asociaţii Kars-4Kids din SUA» ,care îşi propune să protejeze copiii de un asemenea sfârşit. Şi pentru aceasta au făcut câteva experienţe. A propus unor trecători ca aproximativ zece minute să rămână într-o maşină încinsă de soare pentru a câştiga 100 de dolari. Scopul : a demonstra suferinţa prin care trec copiii uitaţi de părinţi în asemenea condiţii. Dar chiar şi cu acest premiu de 100 de dolari, nici un participant cobai nu a reuşit să stea zece minute într-o maşină-cuptor.

Hipertermie şi deces

Transpiraţie abundentă, ritm cardiac accelerat, respiraţie dificilă… şi starea generală se alterează rapid. Este cel mai rău lucru pe care l-am trăit în viaţa mea. Mă simt sechestrată, am impresia că nu mai pot respira. Sunt declaraţii ale participanţilor.

Copil sau adult, când te afli într-un spaţiu mic, închis şi fierbinte, hipertermia se instalează rapid, provocând  leşin, deshidratare şi chiar deces. În Franţa, în fiecare an unul-doi copii mor în aceste condiţii. Ultimul caz semnalat în Franţa a fost în iunie anul acesta, când un copil de şase luni a murit după câteva ore de chin într-o maşină încinsă. Tatăl credea că l-a dus la creşă, dar îşi uitase copilul în maşină.

Aceste evenimente nu sunt neapărat dovada neglijenţei, ci adesea sunt provocate de oboseala exagerată a părinţilor. « Dar a uita o dată înseamnă a regreta pentru totdeaun », alertează asociaţia americană. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră