Cancerul de sân « triplu negativ » : O descoperire dătătoare de speranţe

06 Aug 2015
Cancerul de sân « triplu negativ » : O descoperire dătătoare de speranţe
Factorul-ţintă responsabil de cancerul cel mai virulent, cancerul « triplu negativ » a fost identificat de cercetătorii americani, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista Breast Cancer Research. Acest nou studiu a permis identificarea punctul slab al cancerului tripul negativ.

Descoperirea factorului-ţintă responsabil de cancerul cel mai virulent este esenţială pentru punerea la punct a unor tratamente capabile să lupte contra acestui tip de cancer, unul dintre cele mai periculoase. Cercetătorii de la şcoala de medicină (BUSM) a Universităţii din Boston au evaluat markerii de la suprafaţa celulelor acestui tip de cancer mamar. Ei au descoperit nivele ridicate ale unei molecule, IL13R alpha 2 la suprafaţa celulelor cancerului mamar cu metastaze « triplu negativ ». Opţiunile de tratament sunt limitate pentru cancerul mamr « triplu negativ », descoperirea ţintelor alternative pentru limitarea potenţialului de evoluţie la nivel de metastaze este urgentă, spun autorii studiului.

Pentru validarea descoperirii lor, cercetătorii au redus acţiunea IL13R alpha 2 în celulele maligne ale rozătoarelor genetic modificate. Ei au constatat o reducere a tumorii, cercetorii fiind capabili de a prognoza evoluţia bolii şi, în funcţie de aceasta, să adapteze tratamentul. “Descoperirea acestor receptori ale membranelor celulare, care favorizează metastazele cancerului de sân “triplu negativ”, va servi ca bază pentru o terapie personalizată”, concluzionează autorii acestui studiu.

Cancerul de sân « triplu negativ », care reprezintă 20% dintre cazurile diagnosticate la nivel global, afectează în mod special femeile tinere sub vârsta de 40 de ani. El este favorizat de predispoziţia genetică – în special mutaţiile genelor BRCA1 sau BRCA2.

Acest tip de cancer se caracterizează printr-un risc major, mult mai mare de metastaze comparativ cu alte tipuri de cancer mamar, care, de regulă, nu răspunde la tratamente şi are un prognostic vital defavorabil. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră