Aspirina dublează speranţa de viaţă în cancerul colorectal

28 Sep 2015
Aspirina dublează speranţa de viaţă în cancerul colorectal
Aspirina poate dubla speranţa de viaţă a persoanelor afectate de cancer colorectal, susţin cercetătorii de la Universitatea Leiden (Olanda).

Până acum se ştia că aspirina reuşeşte reducerea riscului de cancer al colonului. Cercetătorii olandezi completează virtuţile aspirinei demonstrând că acest antalgic îmbunătăţeşte durata de supravieţuire în cazul persoanelor afectate de cancerul căilor digestive. Concret, în aceste cazuri, aspirina dublează speranţa de viaţă.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion format din 14.000 de persoane şi arată că suferinzii de acest tip de cancer care au luat doze regulate de aspirină şi-au dublat durata de supravieţuire, respectiv erau de două ori mai susceptibili de a fi în viaţă, patru ani după tratament.

Potrivit doctorului Martine Frouws de la Universitatea din Leiden (Olanda), impactul aspirinei asupra duratei de viaţă a persoanelor afectate de cancerul colonului, rectului sau esofagului a fost observată după adaptatea dozelor în funcţie de sex, vârstă, stadiul bolii, tratamente şi alte condiţii medicale care ar putea avea influenţă asupra ratei de deces.

„Studiind caracteristicile tumorilor la pacienţii pentru care aspirina a fost benefică, ar trebui să fim în măsură să indentificăm pacienţii care ar putea profita de un asemenea tratament în viitor. Dat fiind faptul că aspirina este un medicament ieşit de sub brevet, ieftin, cu relativ puţine efecte secundare, aceasta ar putea avea un impact important, spune dr. Martine Frouws.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră