Cancerul colorectal: Aproape jumătate din cazuri pot fi evitate!

13 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancerul colorectal: Aproape jumătate din cazuri pot fi evitate!

Prin alimentație și activitate fizică, este posibilă reducerea cu 47% a numărului cancerelor colorectale, potrivit unui raport american, transmite pourquoidocteur.

Potrivit American Institute for Cancer Research (AICR), incidența cancerelor colorectare ar putea fi redusă semnificativ. Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii acestui institut au efectuat o amplă analiză a 99 de studii în care au fost incluse aproximativ 30 de milioane de persoane, din care 250.000 erau diagnosticate cu cancer colorectal.

Cercetătorii americani estimează că, prin respectarea unui set de recomandări nutriționale și făcând zilnic exerciții fizice, 47% din aceste cancere ar putea fi evitate. ”Cancerul colorectal este unul dintre cele mai comune. Dar raportul AICR arată că sunt soluții care pot să reducă semnificativ acest risc”, spune dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Universitatea Harvard și autorul principal al acestui document. Rezultatele acestui raport sunt solide și categorice: regimul alimentar și stilul de viață joacă un rol crucial în cancerul colorectal. 

Mai puțină carne roșie, mai multe cereale integrale
Așadar, alimentația. Aceasta trebuie să fie echilibrată pentru că obezitatea este un factor de risc major. Trebuie limitat consumul de carne procesată: afumată, conservată, mezeluri... De asemenea, alcoolul – peste două pahare zilnic – mărește riscul de cancer colorectal, ca de altfel, excesul de carne roșie. În schimb, cercetătorii americani recomandă cerealele integrale. Aproximativ 90 de grame zilnic ar fi suficient pentru a reduce cu 17% riscul de cancer de colorectal. Sunt recomandate alimentele ce conțin fibre și produsele lactate. 
Cercetătorii americani au găsit și câteva asociații cu influențe minore: de exemplu consumul de pește sau de produse ce conțin vitamina C ori vitamina D. Dimpotrivă, un consum redus de fructe și legume (sub 100 de grame zilnic) ar putea să mărească acest risc. 

Mâncați, dar faceți sport
Dar factorul cu cel mai mare impact este activitatea fizică. În mod curent, ar trebui să mergeți pe jos la locul de muncă sau să faceți un sport. Adică, activitate fizică moderată, spun autorii raportului. 
Înlocuind cerealele rafinate cu cele integrale, mâncând fructe, legume și mazăre, veți avea o alimentație bogată în compuși protectori contra cancerului, în plus vă ajutați să vă păstrați greutatea normală a corpului, ceea ce este esențial pentru a reduce acest risc, subliniază Alice Bender, directoare de programe de nutriție în cadrul AICR. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră