Cancer: Imunoterapia, mai eficientă în funcţie de compoziţia florei intestinale

02 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer: Imunoterapia, mai eficientă în funcţie de  compoziţia florei intestinale

O echipă de cercetători din Franţa a demonstrat, recent, prin teste clinice, că bacteriile prezente în tubul digestiv al bolnavilor de cancer influenţează răspunsul la imunoterapie. Şi că modificara acestei flore înainte de tratament ar putea îmbunătăţi prognosticul pacienţilor, transmite site-ul pourquoidocteur.  

Compoziţia microbiotului intestinal ajută la identificarea bolnavilor care vor răspunde favorabil sau nu la tratamentul melanomului cu ipilimumab. De fapt, aceasta este tema de lucru a cercetătorilor de la mai multe institute şi spitale din Franţa. Pentru aceasta, ei au realizat un studiu clinic pe un grup format din 26 de pacienţi, afectaţi de melanom cu metastaze şi trataţi cu anticorpi monoclonali. 

Bacteriile 
Studiul microbiotului pacienţilor participanţi la studiu a permis să se demonstreze că prezenţa unor bacterii era asociată cu un răspuns mai bun la tratament. Mai precis, bolnavii,  care prezintă o floră bogată în bacteriile Faecalibacterium şi Firmicutes (în special, Faecalibacterium prausnitzii, Gemminger formicilis) şi alte bacterii de profilul A, răspund mai bine la tratament, comparativ cu pacienţii al căror microbiot este bogat în bacteriile de tip Bacteroid (profilul B), subliniază autorii studiului.

De altfel, pacienţii prezentanând profilul A sunt mai frecvent afectaţi de enterocolite, comparativ cu pacienţii cu profilul B.

Compoziţia microbiotului intestinal permite, deci, recunoaşterea, înainte de începerea tratamentului, a  pacienţilor care vor beneficia sau nu de acesta şi care vor face sau nu enterocolită.

Cercetătorii cred că o modificare a compoziţiei intestinale ar putea îmbunătăţi eficienţa tratamentului. Ceea ce reprezintă o speranţă în sensul creşterii numărului pacienţilor care pot să beneficieze de imunoterapia contra cancerului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră