British Medical Journal: Internarea în spital la sfărșit de săptămână vă pune în pericol viața!

11 Sep 2015
British Medical Journal: Internarea în spital la sfărșit de săptămână vă pune în pericol viața!
Rezultatele unui studiu publicat în British Medical Journal susțin ipoteza că internarea în spital la sfârșit de săptămână poate avea un final nefericit pentru pacient, în 15% din cazuri consemnându-se decesul.

Efectuat de serviciul public de sănătate din Marea Britanie, studiul a cercetat peste 14 milioane de dosare ale pacienților internați în perioada 2013-2014, și a consemnat existența unui așa-numit "efectul internării în weekend", bazat pe faptul că peste 11,000 de pacienți internați în spital la sfârșit de săptămână au decedat, au decedat într-un interval de 30 de zile de la data internării.

"Efectul internării în weekend" are cauze atât în sistemul de organizare al unităților medicale cât și în comportamentul pacienților.

În finalul săptămânii, medicii cu experiență și calificare sunt liberi, în spitale activând mai ales medici rezidenți. Personalul medical este mai puțin numeros decât în celelalte zile ale săptămânii, ceea ce pune mai multă presiune pe fiecare dintre oamenii aflați de gardă.

Astfel, multe dintre intervențiile care ar putea salva viața pacienților dacă ar fi efectuate imediat după internarea acestora sunt amânate pentru începutul săptămânii viitoare.
Riscurile se propagă parțial și în ziua de luni, atunci când, în contextul unui aflux sporit de cazuri medicale la început de săptămână, se adaugă cele amânate din weekend.

Situația descrisă de studiul britanicilor este similară în multe alte state, inclusiv în România.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră