O epidemie de boli tropicale ar putea ameninţa Europa de Sud

11 Noi 2015
O epidemie de boli tropicale ar putea ameninţa Europa de Sud
Pornind de la anunţul din Washington Post referitor la faptul că Europa de Sud este ameninţată de o epidemie de boli tropicale, site-ul Atlantico a consultat un specialist pentru a explica la ce ne putem aştepta. Este vorba de Eric Caumes, preşedintele Comitetului pentru boli legate de călătorii şi de import (CMVI), dermatolog, profesor la catedra de boli infecţioase şi tropicale a Universităţii Pierre şi Marie Curie din 2001, medic specialist la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris.

Prof. dr. Caumes susţine că deja Europa de Sud este sub ameninţarea unei epidemii de boli tropicale.

De altfel, în ultimii ani, în fiecare vară sunt înregistrate focare epidemice în nordul Italiei, în sudul Franţei şi, mai recent, în Spania. În opinia specialistului francez, acest risc este determinat de combinarea a două fenomene. Pe de o parte, sunt călătorii infectaţi care revin din ţări endemice de febra dengue sau chikungunya cu aceste boli. Pe de altă parte, ţânţarii cu potenţial de răspândire care există deja în multe zone din ţările sud- europene. Acest ţânţar numit ţânţarul-tigru este pe teritoriul Franţei de mai mulţi ani şi se observă migrarea lui în restul ţării şi în afara graniţelor, în alte ţări europene. El a fost semnalat inclusiv în ţara noastră.

În privinţa soluţiilor, prof. dr. Eric Caumes spune că trebuie asanate bălţile, locuri ideale pentru înmulţirea acestor insecte. Acestea măsuri colective vin în completarea măsurilor individuale, luate în fiecare locuinţă, în grădini, balcoane, terase. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră