Adrian Streinu-Cercel: La Matei Balş se identifică microorganisme inteligente, dar fatale pentru om, în câteva ore

15 Oct 2015
Adrian Streinu-Cercel: La Matei Balş se identifică microorganisme inteligente, dar fatale pentru om, în câteva ore
Editia a 11-a Zilelor ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase" Prof. Dr. Matei Balş " (INBI),  (Bucureşti, 14-16 octombrie 2015) se derulează într-un context nou în privinţa bolilor infecţioase. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI “Prof. dr. Matei Balş”, spune că se schimbă „paragidgmele în definiţia bolilor infecţioase, deoarece apar noi agenţi infecţioşi, care trebuie foarte bine cunoscuţi şi recunoscuţi rapid. Pentru că unii dintre aceşti agenţi infecţioşi pot genera  boli mortale. Sunt bacterii, virusuri, fungi, microorganisme cu sensibilităţi modificate, cu mutaţii genetice. În momentul de faţă noi suntem în faza să administrăm terapia antivirala şi nu mă refer aici doar pentru HIV, hepatita  B, C, ci, în general, dar şi pentru Ebola, şi pentru Lassa, pentru febrele hemoragice. Dar şi pentru celelalte infecţii virale”.

La ora actuală, specialiştii de la INBI „Prof. dr. Matei Balş” constată  din ce în ce mai frecvent că aceste virusuri au şi tropism neurologic, că apar mai multe encefalite virale, care impun metode de identificare rapidă şi intervenţia cu terapii adecvate.

În repetate rânduri, prof. dr. Streinu-Cercel avertizează asupra unei realităţi ameninţătore: „aceste microorganisme sunt mai inteligente ca noi, pentru că, până de curând, nu ştiam să le identificăm”.

Dar situaţia se echilibrează. Astfel, medicina bolilor infecţioase beneficiază de instrumente, metode şi tehnologii noi, care concurează cu inteligenţa acestor microorganisme.

„În perspectiva următorilor 10-15 ani, medicina se va schimba complet. Practic, în momentul de faţă, ştim cât unghia mică de la degetul mic. Datorită geneticii moleculare, vom avea tone de informaţii suplimentare comparativ cu ceea ce ştim acum, iar terapia va fi una strict adresată pacientului şi nu bolii”. 

Evident, vrem să ştim dacă INBI „Prof. dr. Matei Balş” este pregătit să facă faţă armatelor de microorganisme, iată, inteligente, care ne ameninţă sănătatea.

Prof. dr. Streinu-Cercel spune că acest institut este unul de top. Şi are argumente „INBI are tehnologii la nivel de SUA, avem un echipament existent doar în zece centre medicale din Europa. Mă refer, în special, la un echipament de determinare a microorganismelor, prin combinarea spectrometriei de masă cu PCR-ul multiplex . Altfel spus, în decurs de 6 -8 ore, putem să stabilim etiologia posibilă a unei infecţii, fără izolarea germenului (virusuri, bacterii, fungi, dar şi paraziţi) şi cultivarea lui, comparativ cu vechile tehnologii, care au nevoie de 1-6 săptămâni”.

Ca să înţelegem importanţa noii metode, iată un exemplu edificator. În şocul septic, cu fiecare oră care trece, speranţa de viaţă a pacientului scade cu 7,3%, dacă nu beneficiază de un diagnostic. Or, noile echipamente permit descoperirea cauzei şi administrarea în cel mai scurt timp a tratamentului optim.

În momentul de faţă, la INBI „Prof. dr. Matei Balş”, se lucrează la un laborator de biosiguranţă P3 – P4 (maximum de siguranţă la ora actuală), unic în România, care presupune „nimic afară, nimic în interior”. El are o componentă cu două paturi pentru pacienţi şi o altă componentă destinată  laboratorului de biosiguranţă maximă. Lucrările au început în urmă cu cinci ani, cu fonduri europene şi în cursul lunii decembrie este programată finalizarea lucrărilor.

Tot la INBI „Prof. dr. Matei Balş”, în următorii 2-3 ani, este planificată finalizarea construcţiei unui nou pavilion  (P minus 2 plus 6), pentru tot ce înseamnă infecţii severe, indiferent de componentă: oncologie, chirurgie, chirurgie ortopedică sau componentă de chirurgie cardiovasculară etc.

La INBI „Prof. dr. Matei Balş” fiecare zi din cele 365 e o luptă a personalului medical cu nişte agresori invizibili, indiferent dacă sunt virusuri, bacterii, ciuperci, pentru salvarea pacientului, copil sau adult.   Anual,  INBI „Prof. dr. Matei Balş” consemnează aproximativ 140.000 de DRG-uri (cazuri rezolvate) şi aproximativ 150.000 de acte medicale în sistem de spitalizare de zi şi în camerele de gardă.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră