Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente: Este nejustificată restricționarea exportului de vaccin ROR

11 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente: Este nejustificată restricționarea exportului de vaccin ROR

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) consideră nejustificată măsura de restricționare a exportului de vaccin ROR și anunță că va înainta o plângere Comisiei Europene. 

"Deși procedura de urgență a fost acceptată de către Comisie iar măsura de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului ROR a putut fi adoptată imediat pentru a răspunde situației urgente de epidemie, ne manifestăm nemulțumirea față de proiectul notificat deoarece considerăm că justificarea pe care autoritățile române au prezentat-o în procedura urgență de notificare, nu este compatibilă cu legislația UE și principiile pieței interne", susține ADEM într-un comunicat.  

ADEM consideră că România riscă sancțiuni dacă CE nu ar ajunge la concluzia că epidemia de rujeolă din țara noastră este consecința directă a exportului de vaccin ROR.

"Dacă oficialii nu vor ajunge la această concluzie, România riscă să primească sancțiuni ce pot merge până la infringement și, mai mult, riscă să își piardă complet credibilitatea în accesarea procedurii de urgență nejustificat, eventualele solicitări ulterioare urmând a fi analizate cu mult mai multă circumspecție", se precizează în comunicatul ADEM.

Potrivit ADEM, "cauzele reale care au condus la instalarea epidemiei au fost incluse și în expunerea de motive pentru noul proiect al legii vaccinării: lipsa vaccinării/imunizării populației infantile/adulte, ca rezultat al unei informări insuficiente referitoare la aceste riscuri (campaniile antivaccinare), probleme de producție/aprovizionare a pieței, precum și o (re)distribuire neuniformă pe teritoriul României a stocurilor disponibile. Exportul paralel nu a fost nominalizat ca și cauză a instalării epidemiei".

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră