Asistentă din armata SUA: măsurile necesare în plin război contra coronavirusului

04 Apr 2020 | scris de A.A.
Asistentă din armata SUA: măsurile necesare în plin război contra coronavirusului

Lecțiile dure transmise de o asistentă care vor împiedica ”vătămarea morală” a cadrelor medicale, în special cele care se află în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Acest ghid a fost scris de o asistentă care a fost trimisă pe front, în războiul din Irak din 2003, ca asistent militar. Ea își povestește experiența pe front și o extrapolează la noul război din 2020: războiul contra SARD-CoV-2.

”În timpul anului petrecut pe frontul din Irak am păstrat un jurnal în care detaliam, în fiecare zi, temerile mele, experiențele de pe front, cazurile medicale cu care mă confruntam și decesele survenit. Dar, în ultima zi a detașării mele pe front am ales să arunc acest jurnal. Acum aflându-mă în prima linie a acestui nou război, îmi doresc să-l fi păstrat.

L-am distrus din dorința de a scăpa de toată această experiență terifiantă. Ceea ce nu știam atunci era că sufeream de ceea ce va ajunge să se definească ca traumă morală, prima dată fiind folosit acest termen atunci când se vorbea despre veteranii din Vietnam care nu se mai puteau adapta vieții normale. Această terminologie a fost împărtășită lumii medicale în urma unui articol din presă în care autorul sublinia că medicii și cadrele medicale nu suferea de sindromul ”burning out (n.r ardere intensă)”, ci acestea suferea de o vătămare morală profundă și ireversibilă.

Simon G. Talbot și Wendy Dean, autorii studiului, defineau această vătămare morală ca fiind o perpetuare a incapacității de prevenție, o incapacitate de a fi martori și de a aplica metodele învățate pentru a desăvârși actele medicale, împotriva convingerilor și așteptărilor. Astfel, o problemă personală a cadrelor medicale de suprasolicitare, s-a transformat într-o problemă generală a sistemului.

Acum ne găsim într-un nou război. Într-un război cu un inamic invizibil și noi suntem iar în prima linie. Cadrele medicale vor fi supuse unor presiuni uriașe. Vor asista la decese în circumstanțe terifiante. Vor fi obligați să ia decizii care îi vor marca profund cum este decizia cine va beneficia de ventilație mecanică. Vor fi nevoiți să salveze oameni care au ignorat măsurile de distanțare socială.

Cadrele medicale vor fi obligate să asigure asistență în domenii în care nu sunt deplin documentate și specializate. Le va fi teamă să meargă acasă, să-și îmbrățiseze copiii și persoanele dragi de frica de a nu-i contamina. Exact ca niște soldați pe front, nu vor avea nicio frică în a-și sacrifica viața și, în ciuda fricii, vor continua să lucreze.”

Mesaj transmis prin statnews.com, preluat https://www.jhu.edu/research/

În contextul crizei sanitare cu care ne confruntăm, o serie de reguli militare îi va ajuta să facă față noilor provocări.

Recunoaștere și acceptare! Încă de la început militarilor le este explicat că vor fi obligați să ia măsuri dure și vor lua parte la evenimente pe care nu le vor înțelege. Este important pentru cadrele medicale că situația este critică și, obligați de lipsa echipamentelor și celor necesare salvării vieții pacienților, vor fi obligați să ia decizii contrat moralității. În această situație priviți realitatea în față: mediul de lucru al vostru este îngrozitor! Asumați-vă acest lucru și continuați activitatea până la depășirea momentului. Veți avea timp să le examinați după ce pandemia a fost depășită.

La sfârșitul turei mai petreceți câteva minute în compania colegilor! Dacă la început obiceiul militarilor de a-și împărtăși experiența de la finalul zilei a fost privită ca o formă de apropiere, s-a dovedit a fi extrem de eficientă. Acest proces permite împătășirea experiențelor zilnice ce va duce la diverse concluzii și astfel se va înlătura teama și anxietatea prin primirea acceptarea unor păreri obiective, din exterior. Această formă de raportare a experienței zilnice va putea duce la rezolvarea multor potențiale probleme cu care urmează să se confrunte cadrele medicale.

Bazează-te pe camarazii de război! Un element cheie care le este transmis soldaților este alegerea unui camarad în fiecare bătălie purtată. Aceștia își vor purta de grijă unul-altuia până la final. Acest camarada va ajunge să te cunoască, să te înțeleagă. Alierea între cadrele medicale va permite un nou nivel de apropiere și suport, mult necesarul suport care nu va putea veni din partea unei rude sau a unui prieten. Partenerii au grijă în permanență, vorbesc des, își trimit mesaje și se întâlnesc la sfârșitul fiecărei zi.

Îmbunătățește, adaptează-te și depășește! Acest slogan al Marinei este mai crucial acum ca în orice altă conjunctură. Vremurile grele pe care le trăim ne obligă să ne adaptăm, să improvizăm și să facem orice ne stă în putință să ne ajutăm pacienții. Repetându-ne tot timpul acest motto, vom găsi soluții la orice problemă, vom putea depăși momentele grele și vom descoperi orice soluție necesară în această bătălie împotriva coronavirusului.

Dacă începem să constientizăm acești pași de acum vom putea să depășim momentul critic și să revenim la normalitate. Cel mai important lucru pe care îl putem face este să ne luptăm pentru integritatea fizică și psihică a cadrelor medicale!”

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră