Asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu

12 Oct 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu

Asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale, a anunţat duminică, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare, iar simptomaticii fără comorbidităţi vor fi evaluaţi şi vor primi un tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.

În acest fel, sistemul sanitar va fi eliberat de povara persoanelor asimptomatice infectate cu coronavirus, care aglomerează unităţile de primiri-urgenţe ale spitalelor COVID, a explicat ministrul. 

Tătaru a precizat şi că medicii de familie care îi vor monitoriza pe bolnavi de COVID-19 vor primi mai mulţi bani de la Casa de Asigurări.

Medicii de familie au emis un comunicat prin care fac un apel către autorități să inițieze de urgență consultări cu Societatea Națională de Medicina Familiei, pentru a putea gestiona corect această situație, potrivit smartradio.ro.

”După şapte luni de pandemie s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce priveşte controlul răspândirii infectării cu SARS-CoV-2. Este momentul ca autorităţile să înţeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face ‘doar pe hârtie’ şi ‘la televizor’, fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul.

Este anormal ca autorităţile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităţilor să iniţieze de urgenţă consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situaţii. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situaţiei epidemiologice actuale”, se arată în comunicat.

Medicii de familie susțin că există deja multe sarcini suplimentare pe care le-au preluat de la începutul epidemiei, printre care triajul epidemiologic pentru cazurile suspecte, monitorizarea pacienților pozitivi aflați la domiciliu sau chiar rezolvarea urgențelor care nu aveau acces la servicii specializate, din cauza blocajului produs de criza Covid-19.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră