Apneea în somn mărește riscul de insuficiență cardiacă

23 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Apneea în somn mărește riscul de insuficiență cardiacă

Pacienții afectate de apnee obstructivă în somn prezintă un risc mai mare de a suferi de fibrilație auriculară sau insuficiență cardiacă, potrivit unui nou studiu, prezentat de site-ul topsante.  

Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa au analizat dosarele medicale a peste 8.000 de pacieți cu vârsta medie de 47 de ani, afectate de apnee obstructivă în somn pentru a face legătură cu insuficiența cardiacă. Se știe că apneea în somn este legată de riscul de hipertensiune arterială, la rândul ei factor de risc pentru boli cardiovasculare. Faptul că această tulburare a somnului poate avea repercusiuni asupra ritmului cardiac a fost mai puțin analizat. 

Pacienții au fost monitorizat timp de zece ani. Cercetătorii au observat că saturația anormală a oxigenului din cauza pauzelor în respirație provocate de apnee prezintă un risc major de insuficiență cardiacă, raportat la persoanele care au nivelul saturației normal. Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa subliniază că studiile trebuie aprofundate pentru o concluzie finală. 

Apneea în somn este o tulburare caracterizată prin pauze ale respiraţiei în timpul somnului.
Medicii definesc apneea în somn orice eveniment apneic cu durata de minimum 10 secunde între respiraţii, însoţit fie de o excitaţie neurologică (schimbarea ritmului EEG timp de 3 secunde sau mai mult), fie de desaturarea sângelui în oxigen cu 3-4%, fie de amândouă. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră