Antiinflamatoarele pot inhiba creșterea masei musculare

01 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Antiinflamatoarele pot inhiba creșterea masei musculare

Antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS) sunt medicamente care permit reducerea sau suprimarea simptomelor legate de un fenomen inflamator. Unele dintre aceste medicamente sunt disponibile fără rețeta medicului, chiar dacă ele nu sunt lipsite de efecte secundare pe termen lung. Cercetătorii de la Karolinska Institutet avertizează că aceste medicamente, printre cele mai folosite la nivel mondial, pot afecta dezvoltarea masei musculare, atât în cazul sportivilor, dar și al celor care nu intră în această categorie, transmite BFMTV.

Pentru a formula această concluzie, cercetătorii au repartizat femei și bărbați (cu vârste între 18 și 35 de ani) în două grupe: una cu o doză relativ mare de AINS (ibuprofen), alta cu o doză mică (acid acetilsalicilic), medicamente folosite zilnic, timp de opt săptămâni. În cursul acestei perioade, participanții au făcut execiții fizice axate pe zona musculară a coapselor, timp de două-trei săptămâni. 

Rezultatele sunt extrem de importante deoarece, la nivel global, antiinflamatoarele sunt foarte folosite, în special de atlețili de elită și  persoanele care fac activități recreative, explică Tommy Lundberg, autorul principal al studiului. 
Credem că, în doze mari, toate tipurile de antiinflamatoare au efecte similare, preciează Tommy Lundberg. 

Vârsta

Rezultatele sugerează că tinerii care fac exerciții pentru creșterea masei musculare ar trebui să evite folosirea periodică a antiinflamatoarelor, subliniază autorii acestui studiu. Totuși, ei precizează că studiul lor contrazice alte studii realizate pe voluntari înaintați în vârstă, care indică faptul că AINS pot să limiteze pierderea masei musculare legată de vârstă. 
Aceaste concluzii diferite sunt puse pe seama mecanismul de reglare a masei musculare, care este propriu fiecărei vârste.

Sarcina

În ianuarie anul acesta, Agenția națională pentru securitatea medicamentului și produselor de sănătate din Franța (ANSM) preciza că această clasă de medicamente nu trebuie niciodată să fie folosită începând cu luna a șasea de sarcină. ANSM sublinia riscul efectelor nedorite grave asupra fătului, cum ar fi insuficiența cardiacă sau renală. Aceste efecte pot duce la decesul bebelușului înainte sau după naștere. Orice comprimat, chiar unul (o capsulă, o aplicare de cremă...) poate afecta sănătatea copilului înainte de a se naște, avertizează ANSM. Până în luna a cincea de sarcină, ANSM recomandă consultarea unui medic. Când aceste medicamente sunt indispensabile, ele trebuie folosite în doza eficientă, dar cea mai mică, perioada cea mai scurtă.   

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră