Exclusiv. De 28 de ani, în Noaptea de Înviere, medicul Alis Grasu este la Serviciul de Ambulanță

30 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Exclusiv. De 28 de ani, în Noaptea de Înviere, medicul Alis Grasu este la Serviciul de Ambulanță
Cum sunt gărzile la Ambulanță, în perioada sărbătorilor și mă refer în special la cele de Paște?
De ani de zile toate gărzile le fac la Ambulanță, atât de Paște cât și de Crăciun. Sigur, fiecare gardă are specificul ei: unele sunt mai grele, altele nu au depășit normalitatea. Au fost gărzi de Paște în care am avut mai multe stări de lipotimie în locuri publice, fie cauzate de oboseală, fie de consum de alcool. Dar în ultimii ani, au fost, chiar de Paște, gărzi mai liniștite. În ultimii doi ani, în Noaptea de Înviere, nu am avut evenimente deosebite. Doar că la Ambulanță se muncește și cazuri sunt de toate felurile: de la febră până la comă și stop cardio-respirator. 
 
Mai mulți adulți decât copii?
Sunt și adulți, și copii. Din păcate, copiii fac enterocolite, viroze, alergo-dermii, chiar și în Noaptea de Înviere.
 
Cât personal aveți în aceste zile de Paște, la Ambulanță?
Lucrăm cu întregul personal apt de muncă, exceptându-i pe cei aflați în concediu medical. În perioada 30 aprilie – 3 mai, sunt sistate concediile de odihnă și recuperările și lucrează în ture în jur de 50 – 52 de echipaje de urgență și 12 echipaje de consultații, plus echipaje ale ambulanțelor private, care sunt în contract cu casa de asigurări. 
 
Vârful apelurilor la Ambulanță când se înregistrează: în Noaptea de Înviere sau ulterior?
De obicei, după Noaptea de Înviere înregistrăm mai multe apeluri. În Noaptea de Înviere, după orele 2:00, suntem solicitați la cazuri legate de abuzul de alcool sau de alimente. În zilele următoare, apar și problemele digestive, biliare, pe fondul consumului în exces de alcool și de preparate tradiționale de Paște. 
 
Doamna doctor, de când sunteți la serviciul de ambulanță?
De 28 de ani. Pentru mine aici este a doua viață. Nu pot să despart cele două vieți ale mele: cea de la ambulanță, unde sunt cea mai mare parte a timplui și cea din familie, unde, ce-i drept, sunt mai puțin. 
 
Așadar, în noaptea această nu veți merge să luați lumină...
În noaptea aceasta, sunt aici, la coordonare, iar la 12.00 noaptea voi fi la centrul de comandă de la  Mitropolie. Acolo, avem două echipaje: unul de tip C, cu medic, și unul tip B, cu ambulanțier și asistent medical. Doar la Mitropolie, am fost solicitați. 
 
Ce ne recomandați în așa fel încât să nu fim nevoiți să sunăm la ambulanță în aceste zile de sărbătoare?
După un post, cel mai lung de peste an, indicat ar fi ca, începând din Noaptea de Înviere, dar și în zilele următoare, să dăm dovadă de cumpătare. Preparatele gătite cu mult drag și foarte gustoase să fie consumate pe parcursul celor două zile, nu toate odată, la aceeași masă, astfel încât să evităm problemele digestive. Carnea trebuie să reprezinte o treime din ceea ce este în farfurie  și două treimi să fie legume cât mai proaspete, cât mai puțin pregătite termic, în special salate. Deoarece carnea de miel este mai grea, este indicat să evităm asocierea ei cu paste făinoase sau cartofi. De asemenea, pasca și cozonacul, preparate cu multe ouă, nuci, creme, ciocolată, să fie consumate fie dimineata, în jurul orei 10:00, fie la orele 4:00-5:00 după-amiază și nu imediat, după masa de prânz.  La desert, după masa de prânz, se pot consuma fructe. Atenție și la cantitatea de alcool! Și după fiecare masă, este indicat să nu ne așezăm la televizor, ci să facem mișcare pentru a ușura digestia. 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră