Al patrulea transplant de cord la Târgu Mureş. Aceleaşi mâini de aur: dr. Horaţiu Suciu

14 Oct 2018
Al patrulea transplant de cord la Târgu Mureş. Aceleaşi mâini de aur: dr. Horaţiu Suciu

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a anunţat duminică, efectuarea celui de-al patrulea transplant de cord din România din acest an, arătând că pentru clinică este un număr relativ bun, însă pentru ţară este total insuficient, având în vedere că doar în acest centru se fac astfel de intervenţii.

Număr infim, donatori puţini

De altfel, la începutul acestui an, după realizarea primului transplant cardiac din România, din 2018, profesorul Horaţiu Suciu declara că în Croaţia se fac 40 de transplanturi de cord pe an, adică 11 transplanturi la un milion de locuitori, în timp ce la noi se face un transplant la 20 de milioane de locuitori, deplângând faptul că în ţara noastră activitatea de transplant este într-un declin, în special din cauza lipsei donatorilor. Acesta a arătat, la împlinirea a 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis din România, că în Italia s-au făcut 250 de transplanturi anul trecut, iar italienii erau nemulţumiţi, considerând că e un număr mic.

Intervenţie de 10 ore

Profesorul Suciu a arătat că intervenţia de duminică, de la Târgu Mureş, a durat în jur de zece ore, de la pregătirea pacientului până la transplantul propriu-zis, întrucât pacientul care a beneficiat de această inimă a mai fost operat odată pe cord deschis, la o clinică din ţară, fapt ce a complicat situaţia.

"În decursul acestei zile, am efectuat un transplant cardiac la un pacient de 38 de ani din judeţul Arad cu un istoric medical destul de încărcat. Pacient operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenţie chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dialtativă, care l-a dus într-o situaţie limită, foarte gravă, era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt. Pacienta se afla la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca de unde a fost prelevat cordul în cursul acestei dimineţi. Cordul a ajuns pe calea aerului, cu un elicopter SMURD în jurul orei 10,00. Intervenţia a decurs fără incidente deosebite (...) Sunt intervenţii lungi, laborioase. Chirurgia de transplant este o chirurgie de înaltă performanţă. Din păcate, IUBCvT Târgu Mureş este singurul centru în care se efectuează transplant cardiac. Este al patrulea transplant, ceea ce pentru clinică e un număr relativ bun, dar pentru ţară este total insuficient", a declarat dr. Horaţiu Suciu, potrivit agerpres.ro.

"Întotdeauna pacienţii care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenţie, toate manevrele sunt mult mai dificile şi toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenţie. De aceea şi hemostaza a fost mai laborioasă şi pacientul a fost supus unei circulaţii de a sistare prelungită. În acest moment, situaţie este stabilă şi sperăm să se menţină în continuare. Deşi pentru orice pacient aflat în ziua zero a unei intervenţiei chirurgicale orice evoluţie este posibilă, dar noi suntem optimişti pacientul era la limita resurselor biologice şi acest transplant a venit ca o intervenţie salvatoare de viaţă", a precizat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IUBCvT Târgu Mureş.

30 de pacienţi pe lista de aşteptare

Potrivit dr. Suciu, pe lista de aşteptare a IUBCvT Târgu Mureş se află 30 de pacienţi care "în acest moment trebuie transplantaţi, azi sau mâine".

"Dacă vorbim de ţară, sunt foarte mulţi şi, din păcate, mulţi dintre ei nedepistaţi (...) În continuare pacienţii nu sunt diagnosticaţi la timp, nu sunt monitorizaţi şi trataţi cum trebuie astfel mulţi dintre ei nu ajung la indicaţia de transplant. De altfel şi donatorii sunt mult prea puţini, partea de donare de organe este prea mică. Există un dezinteres de ambele părţi, atât pe partea identificării donatorilor şi tot ceea ce urmează, inclusiv acordul familiilor, fiindcă şi aici se observă o scădere a dorinţei de a dona, şi un dezinteres din partea corpului medical şi în special a cardiologilor, care trebuie să identifice pacienţii cu insuficienţă cardiacă şi să îi îndrepte spre centrele care fac transplant", a susţinut Horaţiu Suciu.

La realizarea celui de-al patrulea transplant de cord din România a colaborat o echipă formată din şapte medici.

Profesorul Suciu explica, într-un interviu acordat site-ului miscareaderezistenta.ro, că, pentru o astfel de intervenţie chirurgicală, trebuie multă experienţă. Şi este, din punctul său de vedere, expresia performanţei în chirurgia cardiovasculară. Clinicile în care se face transplant cardiac sunt recunoscute ca unităţi medicale unde se face chirurgie la standarde înalte.

"Chirurgia cardiovasculară este o chirurgie bine standardizată, cu gesturi precise, nereproductibile. Dar, evident, fiecare pacient are particularităţile lui. Nu sunt două operaţii la fel. De aici, rolul tuturor specialiştilor din echipă: chirurgi, anestezişti, cardiologi. Este un efort comun", a mai declarat acesta.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră