Al doilea transplant cardiac din România, la Târgu Mureș

01 Mai 2018
Al doilea transplant cardiac din România, la Târgu Mureș

O echipă de medici condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu, șeful clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT)  a efectuat cel de-al doilea transplant cardiac din ţară şi din Târgu-Mureş din acest an, în noaptea de sâmbătă spre duminică, scrie zi-de-zi.ro.

Beneficiarul transplantului efectuat de prof. Horațiu Suciu și de echipa sa este un bărbat de 39 de ani din București, aflat pe lista receptorilor de peste doi ani. Cordul a fost prelevat în cursul nopţii de la Spitalul Judeţean Suceava de către o echipă de medici din Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu-Mures, donatorul fiind un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular hemoragic post traumatic.

"Transportul echipei şi al organului prelevat a fost asigurat de un echipaj SMURD, cordul sosind în Târgu Mureş pe calea aerului după un zbor de 80 de minute. Intervenţia a durat 6 ore şi s-a încheiat cu succes, pacientul fiind în prezent stabil şi în stare clinică bună", a anunţat, duminică, dr. Horaţiu Suciu, într-un comunicat de presă, citat de agerpres.ro.

Potrivit medicului, pe lista de aşteptare pentru transplant există în acest moment 32 de pacienţi cu indicaţie de urgenţă, care aşteaptă intervenţia chirurgicală salvatoare, însă lipsa donatorilor periclitează această activitate.

"În continuare, IUBCvT Târgu Mureş este singurul dintre centrele medicale acreditate pentru transplantul cardiac din România în care această procedură se efectuează în mod continuu dar, din păcate, numărul redus al donatorilor din ţară face ca numărul acestor intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă să fie mult sub necesarul real la nivel naţional. Acest număr ar trebui să se situeze în jurul a 2-3 proceduri la un milion de locuitori, conform statisticilor ţărilor membre ale Uniunii Europene. Pe locul întâi, conform statisticii din 2017, se afla Slovenia cu 14 transplanturi de cord la un milion de locuitori, urmată de Croaţia, cu 11 astfel de proceduri la un milion de locuitori. În România, în anul 2016 s-au efectuat 12 transplanturi cardiace, respectiv 3 proceduri în 2017", a subliniat dr. Horaţiu Suciu.

Primul transplant de cord din acest an a fost efectuat tot la Târgu Mureș, de echipa profesorului Suciu, la 11 aprilie, la un pacient de 54 de ani din Galaţi, care a primit inima de la un donator de 36 de ani aflat în moarte cerebrală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră