Agenția Europeană pentru Medicamente autorizează vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva Omicron

01 Sep 2022
Agenția Europeană pentru Medicamente autorizează vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva Omicron

Aceste noi versiuni ale serului „vizează subvarianta Omicron BA.1 în plus față de tulpina originală”.Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a aprobat joi vaccinurile Covid-19 adaptate la varianta Omicron de la Pfizer/BioNTech și Moderna, scrie BFMTV.

Vaccinurile „vizează subvarianta Omicron BA.1 în plus față de tulpina originală” a coronavirusului, a declarat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) cu sediul în Amsterdam într-un comunicat.

Acestea sunt destinate persoanelor cu vârsta de 12 ani și peste care au primit cel puțin o vaccinare primară împotriva Covid-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty de la Pfizer/BioNTech și Spikevax de la Moderna.

Cu toate acestea, ele nu vizează liniile contagioase BA.4 și BA.5 ale variantei Omicron, care au apărut în ultimele luni ca tulpini dominante în lume. EMA a declarat recent că urmărește aprobarea „încă din toamnă” a vaccinurilor Covid care vizează aceste două subvariante.

Vaccinuri așteptate pentru campaniile de vaccinare cu booster

Aceste vaccinuri care vizează varianta Omicron sunt așteptate cu nerăbdare de țările europene, astfel încât să poată lansa campanii de vaccinare înainte de o reapariție a cazurilor de Covid-19 în această iarnă. Deocamdată, statele UE încă folosesc aceleași vaccinuri împotriva coronavirusului aprobate în urmă cu doi ani pentru a fi utilizate împotriva tulpinii originale a virusului.

„Opiniile pozitive de astăzi de la Agenția Europeană pentru Medicamente cu privire la primele două variante de vaccin ARNm, de la BioNTech-Pfizer și Moderna, sunt importante pentru a proteja europenii împotriva riscului probabil de valuri de infecții de toamnă și iarnă”, a spus comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides într-o declarație.

„Trebuie să fim pregătiți pentru încă o iarnă cu Covid-19”, a adăugat ea.

Reacții adverse „în general ușoare”.

EMA a declarat că revizuirea vaccinurilor adaptate Pfizer și Moderna s-a concentrat pe datele din studiile de laborator și testele privind răspunsul imun împotriva tulpinii originale și împotriva variantei Omicron.

„Efectele secundare observate cu vaccinurile adaptate sunt comparabile cu cele observate cu vaccinurile originale și sunt în general ușoare și de scurtă durată”, a spus agenția.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră