A murit medicul Alexandru Oproiu, o somitate a medicinei românești

16 Noi 2020 | scris de Andreea Vasilescu
A murit medicul Alexandru Oproiu, o somitate a medicinei românești

Creatorul școlii românești de gastroenterologie, Alexandru Oproiu, a decedat! Anunțul a fost făcut de jurnalistul Radu Tudor pe blogul său: „Regret enorm aceasta pierdere. Am doar satisfacția realizării unor emisiuni memorabile cu domnul profesor Oproiu. Dumnezeu să-l odihnească! Mult bine a facut!”.

Profesorul Oproiu, somitate a medicinei românești, era creator al școlii românești de gastroenterologie. A fost președinte de onoare al Societății Românești de Gastroenterologie.

A fost timp de 22 de ani directorul Spitalului Fundeni.

A fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Era, dincolo de bisturiu și de mintea slipitoare, și un om cu umor și cu plăcerea vorbelor. Era pansamentul uman, chemat de fiecare urgență medicală pentru a repara ceea ce alții nu puteau repara.

Cine i-a trecut pragul cabinetului știe toate acestea. Cine a avut norocul să-i asculte sfaturile, este mai bogat, cu siguranță.

A reușit să trăiască şapte decenii în secolul XX şi să acopere primele decenii al mileniului trei, spunea, cândva.

”Fără a fi meritul meu, am trăit şi văzut multe. În al doilea război mondial am fost spectator, dar am participat fizic şi emoţional la două schimbări de 180 de grade ale sistemului politic şi social. Este o experienţă de viaţă unică şi formidabilă a generaţiei noastre”, spunea marele profesor Oproiu, cu modestie, despre el, omul-enciclopedie, care și-a dedicat viața binelui pentru semenii săi.

De-a lungul impecabilei sale cariere, în peste 60 de ani de meserie practicată cu mare succes și dăruire, a vindecat sute de mii de români de afecțiuni gastroenterologice grave și foarte grave.

Până la debutul pandemiei, deși împlinise 89 de ani, mergea în fiecare zi la cabinet și consulta zeci de pacienți pe zi, scrie Radu Tudor.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a postat următorul mesaj, la moartea marelui profesor:

In Memoriam Prof. Dr. Alexandru Oproiu

O nouă mare pierdere pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și pentru medicina românească. Considerat creatorul școlii moderne de gastroenterologie din România, reputatul Prof. Dr. Alexandru Oproiu a încetat din viață, cu doar două săptămâni înaintea împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani.

Prin întreaga sa carieră profesională de peste șase decenii și prin vasta sa operă științifică, Președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru al multor societăți medicale internaționale de renume, Prof. Dr. Alexandru Oproiu lasă medicinei românești și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București o moștenire inestimabilă, pentru care întreaga comunitate academică îi va fi etern recunoscătoare.

Mulțumindu-i în reverență și marcați de emoția profundă a pierderii, îi aducem un pios omagiu colegului, medicului și prietenului nostru, Prof. Dr. Alexandru Oproiu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a UMF „Carol Davila” din București

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră