A murit reputatul compozitor Octavian Nemescu

09 Noi 2020 | scris de Andreea Vasilescu
A murit reputatul compozitor Octavian Nemescu

Octavian Nemescu, reputat compozitor şi profesor de al cărui nume sunt legate apariţia şi evoluţia curentului spectral românesc, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei, citat de News.ro.

Nemescu, tatăl cineastului Cristian Nemescu, a avut o contribuţie decisivă la emanciparea mişcării de avangardă din componistica românească. A făcut parte din a doua generaţie pe această direcţie (cea a anilor 1970) care a lansat o nouă avangardă, având drept ideal nu negarea tradiţiei, precum precedentele, ci recuperarea originilor, potrivit site-ului nemescu.ro.

Ministerul Culturii şi-a exprimat regretul ''profund'', luni, pentru stingerea din viaţă a maestrului Octavian Nemescu, evidenţiind că acesta a fost o figură ''proeminentă'' a componisticii româneşti.
 


"Octavian Nemescu a făcut parte din avangarda muzicii româneşti, fiind şi unul dintre primii membri ai curentului spectral din România. (...) Condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Ministerul Culturii.

Octavian Nemescu a semnat opusuri simfonice, camerale şi corale, iar muzica sa a fost interpretată atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii.

A scris articole atât pentru reviste româneşti, cât şi pentru publicaţii internaţionale.

A fost laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România de şase ori (în 1980, 1982, 1987, 1990, 1993 şi 1997), primind, de asemenea, şi Premiul Academiei Române în 1980, Premiul Internaţional de Compoziţie "Aaron Copland" în 1970, Premiile Grupului de muzică experimentală de la Bourges, Franţa, în 1980 şi 1982, Medalia jubiliară "Tristan Tzara" (pentru contribuţii deosebite la emanciparea mişcării de avangardă în artă) în 1996, iar în 2004 a fost distins cu Ordinul şi Medalia 'Meritul Cultural' în grad de Ofiţer clasa I, aminteşte Ministerul Culturii.

Muzica lui Octavian Nemescu a fost interpretata in multe dintre centrele culturale importante ale Europei si S.U.A., multe dintre lucrarile sale fiind inregistrate pe CD-uri de catre diferite case de discuri din Romania si Europa.


Octavian Nemescu va fi înmormântat luni la Cimitirul Belu Protestant, potrivit unor surse apropiate familiei, citat de AGERPRES.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră