Preşedintele Comisiei de la Veneţia: Majoritatea nu se identifică 100% cu statul, nu deţine unicul adevăr valabil

06 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Preşedintele Comisiei de la Veneţia: Majoritatea nu se identifică 100% cu statul, nu deţine unicul adevăr valabil

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, afirmă că majoritățile instalate la putere după alegeri democratice sunt sigure pe legitimitatea lor, dar au și tendința de a impune anumite opțiuni societății, iar democraţia nu se poate limita la domnia majorităţii.

Aflat la Bucureşti, la o conferinţă internaţională organizată la Palatul Cotroceni, Gianni Buquicchio a cerut politicienilor să se întrebe de unde vine dezamăgirea electoratului față de partidele politice, relatează agerpres.ro.

În opinia acestuia, confruntarea politică permanentă este de multe ori sterilă și seamănă mai degrabă cu o bătălie decât cu un dialog.

"Majoritățile instalate la putere după alegeri democratice sunt sigure pe legitimitatea lor, dar au și tendința de a impune anumite opțiuni societății, indiferent de cerințele în ceea ce privește transparența și incluziunea, lucruri care sunt inerente discuției democratice. Nu acordă niciun fel de atenție apelurilor Opoziției, societății civile sau partenerilor din străinătate", a afirmat președintele Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, el a amintit că, deși majoritatea are legitimitate puternică și se bucură de resursele necesare pentru implementarea proiectului său politic, democrația nu se poate limita la domnia acesteia.

"Domnia majorității e limitată de Constituție și de niște legi, scopul fiind de a proteja interesele celor care temporar sunt în situația de a fi minoritari. (...) Majoritatea conduce țara în timpul mandatului său, dar nu trebuie să supună minoritatea și are obligația să-i respecte pe cei care au pierdut ultimele alegeri. (...) Pe de altă parte, Opoziția are datoria să lucreze într-o manieră constructivă", a explicat Gianni Buquicchio.

Mai mult, acesta a subliniat că majoritatea nu se identifică 100% cu statul și nici nu trebuie să-și transforme viziunea despre interesul general în "unicul adevăr valabil".

Buquicchio a arătat, totodată, că Opoziţia este "vector al schimbării politice" și cerința pentru un pluralism democratic şi că trebuie să fie puternică, activă și să îmbunătățească sistemul democratic.

Alte stiri din Politic

Ultima oră