Opt noi mituri despre Covid-19: de unde vin, pe ce se bazează, de ce le cred oamenii

15 Oct 2020
Opt noi mituri despre Covid-19: de unde vin, pe ce se bazează, de ce le cred oamenii

Din martie 2020, de când lumea s-a închis și a încercat să se protejeze, au fost mai multe valuri de știri false și mituri despre boala globală. Scientific American a mai identificat opt mituri și a încercat să le demonteze.

Imediat după izbucnirea pandemiei de coronavirus, Internetul a fost invadat de știri false alarmiste și de pseudo-cercetări științifice. Unii au renunțat să mai comande mâncare chinezească, alții au încercat să se dezinfecteze pe mâini cu clor și alte substanțe de igienă a casei… Din martie 2020, de când lumea s-a închis și a încercat să se protejeze, au fost mai multe valuri de știri false și mituri despre boala globală.

Scientific American a mai identificat opt mituri și a încercat să le demonteze:


1. Virusul a fost fabricat în laboratoarele din China

Covid-19 își are originea în provincia Wuhan din China și asta i-a făcut pe președintele Trump și pe alții să afirme că virusul a fost produs ca armă biologică.

De ce este fals: 
Agențiile americane de informații au negat această posibilitate. China a invitat cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la discuții despre acest aspect.

De ce crede lumea:
Oamenii au nevoie de un țap ispășitor când li se întâmplă ceva rău. Uneori se poate ca un agent patogen să scape dintr-un laborator, dar nu este cazul aici.

2. Covid-19 nu este mai rău decât gripa
Această boală are unele simptome asemănătoare cu cele ale gripei. Tot Trump a fost liderul care a minimizat periculozitatea acestui virus.

De ce este fals: 
Epidemiologii au apreciat că rata mortalității în cazul Covid-19 este mult mai mare decât cea din cazul gripei. Multă lume are imunitate parțială la gripă, datorită vaccinării.

CONTINUAREA ARTICOLULUI, AICI

Alte stiri din Life style

Ultima oră