Motivele surprinzătoare pentru care te poţi îndrăgosti de cineva

14 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Motivele surprinzătoare pentru care te poţi îndrăgosti de cineva

Deşi e Ziua  îndrăgostiţilor, nu este obligatoriu să te şi îndrăgosteşti cu această ocazie de prima persoană care îţi iese în cale. O serie de studii dezvăluie 14 motive psihologice surprinzătoare pentru care ne îndrăgostim de o anumită persoană, relatează businessinsider.com. 

Interesul pentru mediu. Un studiu din 2016 a constatat că bărbații și femeile care fac achiziții eco-friendly sunt percepute ca fiind mai de dorit pentru relațiile pe termen lung, în timp ce aceia care fac achiziții de lux sunt percepuți ca fiind mai atractivi din punct de vedere fizic, dar mai de dorit pentru relații pe termen scurt.

Jucaţi tare. Un studiu realizat în 2014 a constatat că bărbații doresc o femeie mai mult atunci când face pe inabordabila, acționând dezinteresat la gesturile bărbaților. Dar aceste constatări s-au aplicat numai în anumite situații, pentru că era vorba de un studiu, în care femeia nu era aleasă de ei ca partener, ci impusă. Oricum, cu cât bărbații o doreau mai mult, cu atât o plăceau mai puțin. Din păcate, dragostea este complicată.

Expresia facială potrivită. În 2011, cercetătorii au făcut un experiment pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, arătându-le fotografii ale unor persoane de sex opus și întrebându-le cât de atractive sunt. Rezultatele au arătat că bărbații au considerat femeile ca fiind cele mai atrăgătoare atunci când arătau fericite și, mai puțin atrăgătoare, când erau mândre. Femeile, pe de altă parte, au considerat bărbații ca find cei mai atrăgători atunci când erau mândri și, mai puțin atrăgători, când arătau fericiți. Interesant, sfiala era considerată destul de atractivă atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Nesiguranţa. Un mic mister ar putea ajuta la o întâlnire. Un studiu din 2011 sugerează că oamenii plac pe cineva mai mult atunci când nu știu dacă plac respectivului. În cadrul studiului, trei grupuri de femei au văzut fotografiile unor bărbați care le vizitase profilurile pe Facebook. Cercetătorii au analizat toate informațiile despre cine pe cine a plăcut. Iar concluzia a fost că femeilor le-au plăcut cel mai mult bărbații despre care nu ştiau sigur dacă le-au plăcut profilurile lor.

Asemănarea cu actualul sau ultimul partener. Într-un studiu din 2011, cercetătorii au descoperit că atât bărbații, cât și femeile au considerat fețele de sex opus mai atractive atunci când seamănau foarte mult cu partenerii actuali sau cu cei mai recenți. Spre deosebire de femei, bărbaţii au fost însă mai puţin atraşi de femeile care arătau la fel cu partenerul lor actual.

Gesticulările. Într-un studiu din 2016, cercetătorii au analizat un grup de bărbați și femeile într-o sesiune de întâlniri rapide. Rezultatele au arătat că şansele de a cere revederea partenerilor au crescut de două ori când aceştia și-au mişcat palmele, degetele  și brațele, comparativ cu momentul în care stăteau nemişcaţi. Pentru același studiu, cercetătorii au creat profiluri pentru bărbați și femei pe o aplicație de dating cu GPS, arătându-i atât în ​​posturi expansive, cât și reţinute. Au fost alese mai des persoanele în posturi expansive.

Dacă sunteți, într-adevăr, foarte asemănător cu foştii. Clișeul "contrariile se atrag" este total depăşit. "Partenerii care au personalităţi asemănătoare au șanse mai mari să se simtă la fel în viața de zi cu zi. Ceea ce-i face să se înțeleagă reciproc mai uşor", a declarat Gian Gonzaga, autorul principal al unui studiu al cuplurilor care s-au întâlnit pe eHarmony. ".

Aveţi trei compatibilități de bază. Potrivit psihologului canadian Eric Berne, cele mai compatibile cupluri se conectează la următoarele trei niveluri:

• Părintele: aveți valori și credințe similare despre lume?

• Copilul: Vă distraţi împreună? Poți fi spontan? Crezi că partenerul tău e pasional? Îți place să călătorești împreună?

• Adultul: Fiecare consideră că celălalt este sclipitor? Ești bun la rezolvarea problemelor împreună?

Vă priviți în ochii celuilalt timp de două minute. Psihologul Joan Kellerman, de la Universitatea din Massachusetts, a cerut unui grup de 72 de studenți să-şi caute o pereche și să privească în ochii celuilalt timp de două minute. "Mai târziu, ei au afirmat că le-au crescut sentimentele de dragoste și afecțiune față de cealaltă persoană. Acest lucru sugerează că perioadele lungi de contact vizual vă pot face să vă ataşaţi de cineva și chiar se pot naşte sentimente de iubire pentru acea persoană pe care, anterior, nu ați cunoscut-o niciodată".

Grija reciprocă. O relație pare să depindă în mare măsură de modul în care oamenii sunt atenţi unii cu ceilalţi. Psihologul John Gottman, care a studiat cupluri timp de peste 40 de ani, spune că  totul este o chestiune de "licitație". De exemplu, dacă o soție iubitoare de păsări indică soțului său că o pasăre a zburat într-un copac din apropiere, se poate "îndepărta" de ea prin respingerea remarcii sau se poate "întoarce spre ea", prin împărtășirea entuziasmului acesteia.

Dacă miroși bine. Un studiu efectuat de Universitatea din California de Sud pe un grup de femei aflate la ovulaţie arată că unele preferau mirosul de tricouri purtate de bărbați cu un nivel ridicat de testosteron. Acest lucru se potriveşte cu alte instincte legate de hormoni: unele femei au preferat, de asemenea, bărbaţii cu o linie puternică a maxilarului atunci erau la ovulaţie.

Asemănarea cu părintele de sex opus. Psihologul Universității St. Andrews, David Perrett, și colegii săi au descoperit că unii oameni sunt atraşi de persoane cu aceeași culoare a părului și a ochilor părinților lor de sex opus, precum și de vârsta pe care o aveau  la nașterea lor. "Am constatat că femeile născute din părinți" bătrâni "(peste 30 de ani) au fost mai puțin impresionate de tineri și au fost mai atrase de trăsăturile de vârstă ale bărbaților, comparativ femeile cu părinți" tineri "(sub 30 de ani)", au scris autorii. "Pentru bărbați, preferințele pentru fețele feminine au fost influențate de vârsta mamei și nu de vârsta tatălui lor, dar numai pentru relații pe termen lung".

Dacă ai grijă de un câine. Într-un experiment din 2014, 100 de femei israeliene au citit sketch-uri despre bărbați. Ori de câte ori povestea avea un bărbat cu un câine, femeile îl apreciau ca pe un partener de lungă durată mai potrivit decât unul care nu avea. Cercetătorii au concluzionat că deținerea unui animale de companie este un semnal că sunteți grijuliu și capabil să făceţi angajamente pe termen lung. De asemenea, vă poate ajuta să vă simțiți mai relaxați, mai apropiați și mai fericiți. Nu ai încă un câine? Un câine te face să pari mai disponibilă. Într-un studiu din 2008, un bărbat de 20 de ani a abordat sute de femei și le-a cerut numerele de telefon. Când era însoţit de un câine, şansele de le obţine au crescut.

Cum arăţi. Într-un studiu din 1996, fiecare participant a fost evaluat din punct de vedere al atractivităţii fizice și apoi repartizat la întâmplare unui alt participant pentru o întâlnire. Apoi, participanților li s-a cerut să-și evalueze satisfacția faţă de cei cu care s-au întâlnit. Participanții mai atrăgători erau mai aspri în judecățile lor - chiar dacă ambii erau la fel de atractivi. Cu cât cineva arăta mai bine, cu atât erau mai puțin mulțumit de perechea sa. Dar acest lucru se aplică numai persoanelor cu adevărat atractive. Pentru restul, este mult mai probabil să iubim pe cei care sunt la fel de atractivi ca și noi.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră