Felul în care mâncăm și obiceiurile alimentare ne pot dezvălui personalitatea

28 Iun 2020 | scris de A.V.
Felul în care mâncăm și obiceiurile alimentare ne pot dezvălui personalitatea

Fie că faceți parte din categoria celor care mănâncă pentru a trăi sau trăiesc pentru a mânca, veți fi surprinși să aflați că ceea ce vă place să mâncați sau felul în care faceți acest lucru poate spune multe despre caracterul și personalitatea dumneavoastră, scrie RADOR.

Majoritatea oamenilor nici măcar nu îşi dau seama că obiceiurile alimentare sunt ca o carte deschisă în privința trăsăturilor de caracter.

Oamenii de știință au descoperit o legătură foarte strânsă între modul în care mâncăm şi modul în care acţionăm, susținând că preferințele noastre alimentare sunt instinctuale şi, chiar dacă încercăm să le modificăm, în cele din urmă, cele reale tot vor ieşi la iveală.

Fiecare persoană are un mod complet diferit de a mânca. Unii mănâncă mai repede, aproape pe nemestecate, în timp ce alții acordă un timp mai îndelungat servirii mesei. Unii înfulecă dintr-o îmbucătură câte un pic din toate felurile de mâncare de pe farfurie, iar alții nici nu acceptă ca bucatele să se atingă între ele.

Așadar, obiceiurile culinare pot vorbi nu numai despre manierele noastre, ci și despre trăsăturile de personalitate. Cunoașterea acestor obiceiuri și impactul lor asupra personalității dvs., vă vor ajuta să le modificați pentru a proiecta imaginea ideală în societate.

Cum ne trădează personalitatea cele mai comune stiluri de a mânca

* Dacă mâncați prea încet – Oamenii care nu par să se grăbească atunci când mănâncă vor să se bucure de fiecare clipă din viaţa lor. Ei urmează acest tipar la locul de muncă şi în viaţa personală şi, uneori, acesta îi poate face să-şi piardă timpul. De asemenea, colegii lor ar putea să fie revoltaţi din cauza faptului că au nevoie de mult timp ca să ducă la bun sfârşit o sarcină şi pentru a trece la alta. Se spune că cei care mănâncă lent se pun pe ei și nevoile lor înaintea celorlalți. Sunteți tipul de persoană care își face cu adevărat timp să savureze o masă și nu se grăbește să termine. La locul de muncă, nu vă grăbiți să duceți lucrurile la bun sfârșit, fiind de părere că o muncă bine făcută este mai bună decât o treabă făcută rapid. În relații, trăiți mereu în momentul prezent. Acest lucru poate face luptele cu atât mai intense, dar poate face și momentele frumoase mult mai plăcute. Lipsa aparentă a unui ceas interior îi poate irita pe interlocutori, dar nu lăsați acest lucru să vă descurajeze. Continuați să vă bucurați de fiecare clipă; trebuie doar să aveți grijă să nu lăsați totuși timpul să curgă pe lângă dvs.

* Dacă mâncați prea repede – Cei care servesc masa în ritm alert reuşesc să respecte mereu termenele limită. Sunt foarte competitivi şi mereu pe fugă, ceea ce înseamnă că riscă să piardă momente preţioase din viaţa lor. Aceştia pot fi distraşi total de îndeplinirea obligaţiilor şi uită să aibă grijă de ei înşişi.

Pe de altă parte, oamenii care mănâncă repede sunt destul de pretențioși în privința muncii lor și sunt recunoscuți a fi persoane atente.

Totuși, nu uitați că înfulecatul în grabă nu este un lucru bun pentru sănătatea dvs. Dacă sunteți tipul de persoană care de multe ori nici măcar nu își face timp să mestece complet mâncarea, aveți aptitudini multi-tasking și un sentiment sănătos al concurenței, creierul dvs. fiind adesea cu zece pași înaintea poziției actuale.

Cu toate că și în relații, de multe ori, puneți nevoile altora înaintea dvs., a vă grăbi să treceți prea repede prin anumite lucruri denotă faptul că nu vă faceți suficient timp pentru dvs. înșivă. Asigurați-vă că vă creați suficient spațiu și pentru nevoile dvs. și aveți grijă să nu vă grăbiți să treceți și prin momentele plăcute din viață.

Poate veți dori să încetiniți un pic și să vă bucurați mai mult de ele. Dacă mâncați pe fugă, înseamnă că așa vă trăiți și viața.

Nu acordați atenția și importanța cuvenite prezentului. Trăiți mai mult pentru ziua de mâine și vreți să controlați timpul care nu vă ajunge niciodată. Sunteți o fire dinamică, energică, orientată mai mult spre concret și material decât spre spiritual.

* Dacă vă adaptați ritmului în care servesc masa cei din jur, aveți capacitatea de a vă adapta oricăror situații. Sunteți prietenos și vă puteți face cu ușurință prieteni oriunde v-ați duce. Aveți un talent parcă înnăscut de a anticipa și de a interpreta gândurile altora, iar acest lucru vă face popular în rândul prietenilor.

Faptul că reușiți să vă schimbați ritmul de a mânca în funcție de program spune despre dvs. că sunteți un om de încredere, sincer, dar și că vă respectați munca. Dacă sunteți capabili să vă reglați ritmul de a mânca în funcție de comeseni, acest lucru trădează capacitatea dvs. de a vă adapta oricărei persoane sau situații. Cu toate acestea, ați putea sfârși întotdeauna acordând prea multă importanță altora față de propria persoană.

* Dacă vă comandați mâncarea fără a pune prea multe întrebări – Este destul de neobișnuit ca un client să comande la un restaurant fără a pune întrebări sau a solicita omiterea sau adăugarea unor ingrediente. De regulă, întotdeauna găsim ceva de menționat. Fie că vrem o mâncare mai picantă sau fără prea multă sare, că dorim doar legume, numai carne sau sosuri din belșug, orice persoană are un stil aparte de a servi felurile de mâncare preferate.

Există, însă, și oameni care parcă își doresc să fie surprinși de iscusința bucătarului și lasă totul la latitudinea acestuia. Acești oameni sunt foarte siguri în zona lor de confort și le este foarte frică să facă acel pas suplimentar, care ar putea dezvălui ceva ce nu știu nici ei despre ei înșiși.

Sunt genul de oameni care își caută doar locuri de muncă în domenii pe care le cunosc perfect și nu își asumă niciun risc, temându-se că ar putea eșua. Acest lucru vă face să păreți un om care nu este deschis să accepte schimbări. Păreți o persoană rigidă, care nu se schimbă în funcție de situație și timp.

Cu toate acestea, ei vor să înveţe şi să evolueze şi nu se tem să pună întrebări despre orice. În mod contrar, există și oameni care stau mult timp să analizeze meniul, ca și cum ar fi un plan de investiții. Dacă vă numărați printre ei, înseamnă că sunteți un lider înnăscut.

* Dacă vă aranjați cu tact alimentele pe farfurie – Oamenii care fac parte din această categorie urăsc ca alimentele lor să se atingă în farfurie. În această categorie intră oamenii care preferă să-şi taie alimentele în bucăţi mici pentru îmbucături ușor manevrabile, înainte de a începe să mănânce.

Mintea lor ageră şi abilităţile organizatorice îi fac să se comporte astfel. Nevoia de a păstra totul în ordine îi face să exceleze la locul de muncă, deţinând controlul absolut asupra sarcinilor lor. Locuinţa lor e, cel mai probabil, imaculată, întrucât urăsc dezordinea.

Este posibil să devină foarte nervoşi şi agitaţi atunci când lucrurile nu merg aşa cum şi-au planificat şi sunt nevoiţi să înceapă să facă compromisuri de dragul sănătăţii lor. La locul de muncă, abilitățile organizaționale vă ajută să țineți evidența sarcinilor pe care le aveți, precum și a oricărui lucru care poate interveni pe parcurs.

Acasă este posibil să vă confruntați adesea cu spălarea vaselor și strângerea mesei, având în vedere că rămâneți ultimul la masă. Dar dacă veți fi în stare să ajungeți la un compromis, sunteți persoana perfectă pentru a organiza un program de împărțire a responsabilităților.

Au aspiraţii înalte în privința carierei, chiar dacă toată lumea crede că trăiesc ca într-un balon. Sunteți rezumatul unui gânditor al viitorului și țineți întotdeauna cont de felul în care o mișcare va duce spre alta. În relații, vă place să programați totul cu mult timp în avans și sunteți mereu în căutarea unui partener cu obiective mari pe termen lung. Cu toate acestea, ar trebui să fie atenţi să nu rateze prezentul în timp ce-şi planifică viitorul. Aveți în vedere, totuși, și faptul că această continuă planificare în care vă aflați vă împiedică să vă bucurați de momentul prezent. Faceți-vă timp pentru a vă bucura de locul și momentul în care vă aflați acum.

* Dacă amestecați toate alimentele de pe farfurie – Oamenii care amestecă toate alimentele din farfurie şi iau o înghiţitură care include puţin din tot sunt, de obicei, deschişi şi prietenoşi şi le place să îşi asume multe responsabilităţi la locul de muncă. Îşi iubesc slujba, dar ştiu să îşi facă timp şi pentru cei dragi şi, de obicei, păstrează relaţii sănătoase. Cu toate acestea, uneori, se suprasolicită şi vor ajunge la epuizare în cele din urmă. Dacă amestecați două sau mai multe alimente din game diferite la o masă, înseamnă că nu vă temeți să experimentați lucruri noi în viață. De asemenea, adorați provocările și vă place să aveți mai multe responsabilități, pentru că nu sunteți adepții concentrării asupra unui singur lucru. Sunteți o persoană puternică și simțiți că sunteți capabili să preluați cât mai multe sarcini. Aveți relații sănătoase în care vă faceți timp pentru toate persoanele importante din viața dvs. Uneori se poate să vă asumați prea multe lucruri, fiindu-vă greu să vă dați seama ce sarcină să abordați mai întâi. „Practicați” prioritizarea și puteți constata că viața e mai frumoasă.

* Dacă tăiați toată carnea deodată – O persoană care taie întreaga bucată de carne din farfurie deodată și nu pe măsură ce o consumă (cum este normal), se recunoaște adesea ca un gânditor strategic și progresiv. De asemenea, este metodic în demersul său. Prin urmare, din perspectiva carierei, se va descurca bine în domenii care necesită precizie, strategie și logică. O astfel de persoană poate fi extrem de potrivită pentru domenii tehnice precum inginerie, calculatoare, contabilitate etc.

* Dacă vă simțiți aventuroși și îndrăzneți – Oamenii care încearcă cele mai ciudate feluri de mâncare sunt persoane care îşi asumă riscuri în viaţa de zi cu zi şi nu se tem de eşec. Ei vor spune „da” chiar şi celei mai nebuneşti idei, dorind să iasă din zona lor de confort. Nimeni nu îi percepe ca fiind plictisitori şi mulţi îi admiră pentru curaj şi pentru decizia de asumare a riscurilor.

Cu toate acestea, ei ar trebui să fie atenţi să nu-i determine și pe ceilalţi să fie ca ei, pentru că nu toţi sunt pregătiţi să-şi asume riscuri. Sunteți tipul de persoană care dorește întotdeauna să încerce tipuri de mâncare noi și exotice. Nu veți fi niciodată acuzat că sunteți prea monoton sau anost.

La locul de muncă, nu vă este frică să propuneți idei noi și îndrăznețe. Această abordare unică de viață nu ar trebui schimbată niciodată. Dacă sunteți interesat și doriți să încercați diferite bucătării, acest lucru vorbește despre mentalitatea dvs. deschisă. Păreți o persoană creativă, care vrea să guste din tot ceea ce are viața de oferit. Cunoașterea diferitelor feluri de mâncare spune, de asemenea, că sunteți curios și doriți să obțineți noi și noi cunoștințe. S-ar putea chiar să mergeți împotriva curentului pentru a pune în aplicare anumite idei și nu sunteți deloc împotriva unor experiențe inedite de viață. Sunteți o persoană foarte activă, uneori superficială și imprudentă. În zilele mai puțin bune, tindeți să fiți supărăcios și capricios. În general, nu suportați să fiți criticat și nici să criticați, iar la locul de muncă adoptați poziția de subaltern doar din comoditate. Sunteți pasionat de călătorii și de tot ceea ce ține de fantastic. Sunteți norocos pe plan financiar, însă cheltuiți banii la fel de repede pe cât îi câștigați.

* Dacă mâncați doar un singur fel de mâncare – Contrar celor îndrăzneți, oamenii care preferă să mănânce doar un fel de mâncare sunt orientaţi spre detaliu şi gândesc totul foarte atent. Acesta este motivul pentru care ei au mare succes în ceea ce fac şi sunt lăudaţi pentru meticulozitatea în muncă.

Văd chiar şi cele mai mici detalii pe care ceilalţi nu le pot observa. Cu toate acestea, ar trebui să fie ceva mai răbdători cu cei care nu le urmează strategia. Veți gândi întotdeauna lucrurile în profunzime, deși este posibil ca alți oameni să nu înțeleagă întotdeauna modul dvs. de a acționa, catalogându-vă mai degrabă drept ciudați.

Sunteți o persoană foarte atentă, adesea câștigând laude la locul de muncă pentru atenția la cele mai minuțioase detalii. Aveți, totuși, grijă să nu-i înstrăinați pe ceilalți, fiind prea rigizi în privința anumitor lucruri. Încercați să aveți răbdare și flexibilitate pentru a vă consolida și mai mult relațiile.

* Dacă mâncați zgomotos – Dacă vi s-a întâmplat să stați la masă cu cineva care mestecă zgomotos şi care vorbeşte cu gura plină, trebuie să știți că aceşti oameni sunt foarte extravertiţi şi prietenoşi şi nu le pasă de ceea ce cred alţii despre ei. Nu se îngrijorează niciodată de nimic şi tratează orice mică problemă cu o atitudine relaxată.

Este foarte posibil ca ei să întâmpine dificultăţi în a se alătura unui grup. Aveți un spirit lipsit de griji, mergând după propriul dvs. ritm. Nu vă este frică să arătați lumii cine sunteți și nu vă este frică să le spuneți oamenilor exact ceea ce doriți.

Abordarea dvs. simplă și deschisă poate fi nu tocmai plăcută pentru unii oameni și ar putea exista anumite situații în care mâncatul cu gura închisă să vă ducă mai departe decât ați crede. Nu lăsați pe nimeni să vă schimbe și continuați să mergeți pe acest drum, chiar dacă sunteți singurul care îl acceptă.

* Dacă cereți mâncarea altcuiva – Deşi este un gest puţin egoist să nu vreți să împarţiți mâncarea cu cineva, este extrem de neobișnuit ca cineva să vă ceară să guste din mâncarea dvs.

Aceşti oameni au tendinţa de a deveni posesivi, cerând și obținând ceea ce îşi doresc, atunci când îşi doresc. Cu toate acestea, ei sunt foarte politicoşi şi afectuoşi cu cei din jurul lor, doar că se mai abat din drum din când în când.

* Dacă nu vă place să împărțiți niciodată mâncarea cu altcineva – Este un lucru arhicunoscut faptul că, atunci când luăm masa împreună cu alţi oameni, este un gest politicos să oferim din mâncarea noastră și celorlalți.

Însă, atunci când cineva nu se arată prea interesat de acest lucru, alţii ar putea crede că este extrem de egoist. Cel mai probabil aceste persoane sunt independente și individualiste şi nu se lasă pradă cutumelor doar de dragul cutumelor.

Cum ne trădează personalitatea cele mai comune obiceiuri alimentare

* Dacă obișnuiți să adăugați un strop de sare în mâncare, înainte de a o gusta, sunteți genul de persoană care simte nevoia să aibă întotdeauna dreptate. Aceste persoane doresc ca lumea să funcționeze în maniera văzută de ele, considerând-o întotdeauna cea corectă.

* Dacă vă plac dulciurile și cu greu vă abțineți, înseamnă că vă lipsește „dulceața” din viață. Sunteți o fire romantică și capabilă de multe sacrificii, mai ales pentru cei din jur. Sunteți, însă, mult prea sever cu propria persoană și nu vă faceți timp să priviți în oglinda sufletului pentru a vă recunoaște  adevărata valoare.

Parcă vă este teamă să fiți atenți cu dvs. înșivă, pentru că vi se pare că acest fapt v-ar face egoiști în ochii celorlalți. Învățați să vă iubiți la fel cum o faceți și cu cei din jur. O meritați la fel de mult! Sunteți o persoană practică, jovială, cu o rezistență bună în fața situațiilor complicate.

Totuși, pe cât de mare este doza dvs. de energie, pe atât de repede o consumați, motiv pentru care, sub impulsul de a vă reface rapid depozitul de energie, apelați la ceva dulce din dulap.

* Dacă simțiți nevoia să condimentați mâncarea, acest obicei arată că vă lipsește pasiunea. Aveți  nevoie să vă „condimentați” și mai mult viața personală sau pe cea profesională. Nu apreciați micile bucurii ale vieții, și aceasta pentru că sunteți mult prea raționali și nu vă lăsați purtați de val. Mai ales în vremurile în care trăim, nu este nimic rău în a lăsa rațiunea să preia controlul asupra vieții, dar veți constata că faceți prea mult și simțiți prea puțin.

* Plăcerea pentru alimentele crocante denotă o mare exigență față de propria persoană. Această categorie se zbate și se agită prea mult, deoarece consideră că în viață absolut totul se obține cu multă muncă și sudoare. În relațiile cu ceilalți, acești indivizi se grăbesc să își dea cu părerea și se lasă conduși de aparențe. Fiți un pic mai blânzi și aveți mai multă încredere în sine și în viață! Persoanele cărora le place să mănânce crocant sau condimentat se încadrează în două tipuri de comportament. Fie consideră că viața lor nu este prea interesantă, astfel că aleg alimente energizante sau care atrag atenția prin consumarea lor, fie sunt amatori de senzații tari, le place să trăiască intens și să încerce tot ceea ce este nou.

* Predilecția pentru alimentele moi spune despre dvs. că sunteți genul de persoană care contează prea mult pe ajutorul celorlalți. Convingerea acestei categorii de persoane este că nu poate reuși nimic de unul singur, este dependent de ceilalți și are nevoie de sprijinul lor necondiționat. Încercați să faceți unele lucruri pe cont propriu și veți fi surprins să observați că reușiți.

* „Dependența” de pâine trădează, de fapt, dependența de ceilalți, de atenția și de suportul lor. Ei reprezintă un real sprijin pentru aceste persoane. În lipsa acestui sprijin, au impresia că nu pot continua și nu pot trăi.

* Dacă sunteți o persoană preponderent „carnivoră”, acest fapt denotă o personalitate puternică și calități de lider. Dacă vă place să aveți măcar o bucățică de carne în farfurie, se pare că sunteți o persoană căreia nimic nu i se pare imposibil. În familie, nu se poate spune că debordați de jovialitate și spirit comunicativ, însă membrii familiei se pot baza pe dvs., pentru că știți să analizați bine situațiile complicate.

Obișnuiți să vă gândiți prea mult la ce consecințe au acțiunile dvs. asupra celor din jur. Nu sunteți o persoană avidă de câștiguri financiare, nici de faimă, iar corectitudinea vă menține pe linia de plutire din punct de vedere financiar, moral și social. Sunteți o persoană realistă, puternică, dar și agresivă. Nu vă enervați prea ușor, însă în momentul în care o faceți este bine să nu fie nimeni prin preajma dvs. Deși la capitolul tandrețe nu excelați, găsiți mereu ceva nou și incitant de încercat.

* Dacă aveți o pasiune pentru produsele lactate, atunci sunteți o persoană căreia îi face plăcere să aibă grijă de cei din jur. Vă încadrați în categoria oamenilor tandri, grijulii și blânzi, care iubesc nespus copiii și care visează la o familie frumoasă.

* Dacă vă plac pastele făinoase și produsele de patiserie, iar vitrinele patiseriilor și brutariilor vă atrag ca un magnet, înseamnă că sunteți o persoană blândă și calmă. Sunteți foarte atașat de familie, prieteni și tot ceea ce înseamnă „acasă”. Deși, în general, nu dvs. sunteți cel care preia inițiativa, sunteți, totuși, comunicativ și altruist. Pe plan sentimental, sunteți ușor de rănit, suferiți din cauza insatisfacțiilor din cuplu și sunteți chiar predispus la depresii.

* Cei care aleg vanilia sunt mai sensibili și mult mai rezervați. Sunt tandri, romantici și dedicați partenerei(ului), dar nu se dedau la prea multă acțiune. Dacă alegeți ciocolata, atunci sunteți pasionali. Persoanele dependente de ciocolată pun pasiune în tot ceea ce fac, mai ales în intimitate.

* Dacă vă plac la nebunie cartofii prăjiți, fierți, copți și aceștia se află în aproape orice meniu și rețetă, sunteți o persoană flegmatică (calmă, rezistentă la efort, încăpățânată și comodă) și responsabilă la locul de muncă. În situații limită, nu luați repede hotărâri, dar când o faceți, aveți certitudinea celei mai bune decizii. Vă plac în mod deosebit copiii, filmele, lectura și confortul căminului dvs.

* În cazul în care consumați prea multă cafea, acest obicei trădează preocuparea excesivă pentru obiectivele și planurile celor din jur. Considerați că nu aveți încă un scop bine stabilit sau nu găsiți încă energia necesară pentru a porni pe propriul drum. Acest lucru nu este neapărat adevărat, ci mai degrabă vă ascundeți în spatele unei măști.

* Dacă nu aveți niciun fel de preferințe culinare și nu sunteți deloc pretențios la mâncare, înseamnă că sunteți o persoană fără aspirații înalte, care preferă să realizeze minimul necesar decât să viseze la idealuri de neatins. Vă place să lucrați pentru binele dvs. și al familiei, iar copiii vor fi educați în același spirit, al corectitudinii și al muncii susținute. Noțiunile de invidie, răutate și bârfă vă sunt aproape necunoscute.

* Dacă mâncați în picioare sau în timp ce vă uitați la televizor, nu vreți să fiți conștient de ceea ce se întâmplă cu dvs. Aveți doar iluzia că vă controlați viața și încercați să fugiți de sentimentul de vinovăție.

* Vă ridicați imediat de la masă? Ei bine, dacă nu mai zăboviți nicio clipă în plus după ce ați servit masa, acest lucru se traduce prin hărnicie. Sau, altfel spus, nu vă permiteți să leneviți nici măcar o secundă. Sunteți un om foarte ocupat, care muncește fără încetare și cu folos.

* Dacă nu vă puteți hotărî ce anume doriți să mâncați, înseamnă că aveți dificultăți în a lua decizii și în alte domenii ale vieții tale. Depindeți de părerea altora și vă este teamă să nu greșiți.

Alte stiri din Life style

Ultima oră