Gigi Becali, personalitatea cu care vor să semene cei mai mulți români. Ceauşescu, la egalitate cu Regele Mihai (sondaj)

16 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Gigi Becali, personalitatea cu care vor să semene cei mai mulți români. Ceauşescu, la egalitate cu Regele Mihai  (sondaj) Galerie foto (2)

Gigi Becali este personalitatea cu care vor să semene cei mai mulți dintre români, potrivit unui sondaj IRES publicat de Revista Sinteza, publicat sub titlul "Visuri şi fantasme mioritice".

Datele fac parte din studiul „România magică. Mituri şi aspiraţii ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6-13 iulie 2018, pe un eşantion de 1.291 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă din România. Eroarea maximă tolerată: ±2,7%.

La întrebarea “Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați?”, cei mai mulți dintre români au pronunțat numele finanțatorului FCSB.

Pe locul 2 în acest top se situează Ion Țiriac, considerat unul dintre cei mai bogați români. Un procent de 2% dintre români au spus că vor să semene cu Gică Hagi, în timp ce doar 1% vor să se simtă în pielea Simonei Halep.

Cele mai frecvente răspunsuri au fost:

    Gigi Becali – 6%
    Ion Țiriac – 3%
    Andra Măruță – 2%
    Monica Tatoiu – 2%
    Andreea Marin – 2%
    Gheorghe Hagi – 2%
    Smiley – 2%
    Raed Arafat – 1%
    Florin Piersic – 1%
    Simona Halep – 1%
    Cristian Tudor Popescu – 1%
    Andrei Pleșu – 1%

Mihai Viteazul, personajul istoric favorit al lui Gigi Becali, cu care deseori se compară, se află pe locul 2 în preferințele românilor la categoria “Care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră?”.

Iată topul:

    Ștefan cel Mare – 10%
    Mihai Viteazul – 8%
    Vlad Țepeș – 6%
    Mihai Eminescu – 5%
    Simona Halep – 4%
    Nicolae Ceaușescu – 4%
    Alexandru Ioan Cuza – 4%
    Nadia Comăneci – 3%
    Constantin Brâncuși – 3%

Lipsa modelelor și a reperelor este o realitate în România. Unu din 5 români își găsesc modele în viața publică de la noi, dar 4 din 10 admiră celebrități din străinătate. Doar 41% declară că au un idol, 57% nu se pot proiecta într-un erou străin. Uşor de intuit aici că este vorba şi de cultură generală şi de deschiderea faţă de media, deoarece tinerii şi cei cu studii superioare sau cei din mediul urban sunt cei care sunt cei care recunosc cu frecvenţa cea mai mare existenţa unui personaj care le serveşte ca model.

Dacă prezentul nu este suficient de ofertant în modele, istoria pare mai generoasă. Peste jumătate dintre români spun că au un român din istorie care îi inspiră.

Arsenie Boca, mai important decât Isus Hristos

În studiul realizat de IRES în iulie 2018, 57% dintre români declară că au un sfânt din credinţa ortodoxă pe care îl idolatrizează. Idolatria scade în rândul celor cu studii superioare (43%) şi este mai slabă în urban. Sfântul cel mai venerat este Arsenie Boca (acesta nefiind canonizat), urmat de Ioan Botezătorul (11%), Isus Hristos (9,8%), Sfânta Maria (7,4%), Sfântul Nicolae (7,4%), Sfântul Gheorghe (6,1%), Sfântul Petru ş.a.

Arsenie Boca, popularizat mult în programele unor televiziuni comerciale, este sfântul femeilor, 19,1%, al ardelenilor – 27% şi al votanţilor PSD (16,5%).

"În urmă cu cinci ani, IRES a realizat un studiu similar, în 2013, În ce mai cred românii?18, iar astăzi rezultatele sunt aproape identice. Acum o jumătate de deceniu, 92% dintre respondenţi credeau în existenţa sufletului, 88% credeau în păcat, iar 82% credeau în îngeri. Credinţa în viaţa de după moarte era împărtăşită de 66% dintre respondenţi, iar în existenţa Raiului credeau 76%, în schimb, în Iad credeau doar 61% dintre participanţii la studiu. Cu ocazia acelei cercetări, sociologii au constatat că un procent de 51% dintre respondenţi cred în învierea morţilor, că doar 24% cred în reîncarnare, credinţă care se regăsea la tinerii între 18 şi 35 de ani, la respondenţii cu studii medii şi superioare şi la cei care aveau domiciliul în zona de Sud a ţării. Tot atunci, 45% dintre respondenţi recunoşteau că obişnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% că ţin cont de horoscop în viaţa de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 şi 50 de ani, respondenţii fără studii sau cu studii elementare. În plus, majoritatea românilor (62%) considera la acel moment că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică", scrie sociologul Vasile Dâncu, fondatorul Revistei Sinteza.

Sondajul poate fi consultat AICI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră