Sfârșitul unei epoci. Microsoft scoate la pensie Internet Explorer, după 25 de ani de la lansarea browserului

19 Aug 2020 | scris de A.V.
Sfârșitul unei epoci. Microsoft scoate la pensie Internet Explorer, după 25 de ani de la lansarea browserului

Microsoft a decis să pună capăt vieţii chinuite a celui mai cunoscut browser al său, Internet Explorer. Data înhumării a fost stabilită pentru 17 august anul viitor.

Internet Explorer este atât de nepopular încât până și Microsoft își întoarce spatele de la program, relatează CNN.

De altfel, după cum a anunţat Microsoft, începând cu 30 noiembrie, nu va mai oferi suport tehnic pentru acesta. Nici aplicaţiile din Microsoft 365 nu vor mai folosi browserul de anul viitor.

Speranţa rămâne acum în Microsoft Edge, construit pe nucleul dezvoltat de Google pentru Chrome. Ceea ce face ca poziţia google să se întărească pe piaţă, din moment ce browserele Brave, Vivaldi, Avast Secure Browser şi Opera au şi ele la bază nucleul Chromium.

Odată cel mai utilizat browser web, programul Microsoft se află într-o spirală descendentă de ani de zile, cota sa din piață scăzând la sub 50% în 2010, în prezent situându-se la aproximativ 4% potrivit NetMarketShare.

Browserul Google Chrome este astăzi cel mai popular, cu o cotă de 71% din piață.

Internet Explorer a fost lansat în 1995 fiind integrat în Windows 95 și a devenit un succes instant. A reușit să ucidă extrem de popularul Netscape Navigator, ajungând într-o poziție de monopol la începutul anilor 2000. În perioada de glorie a IE browserul Microsoft era folosit de către 95% din utilizatori.

Însă compania fondată de Bill Gates nu a venit cu noi inovații pentru browserul Windows, lăsând să se depună praful pe Internet Explorer 6 timp de cinci ani, utilizatorii frustrați orientându-se spre noi programe.

Internet Explorer a devenit sinonim cu erori, probleme de securitate și tehnologie depășită. Microsoft a lansat în cele din urmă IE7 în 2006 dar răul a fost deja făcut, compania lăsând cale liberă pentru Firefox și apoi Chrome să o depășească.

Alte stiri din It

Ultima oră