A murit Constantin Răuță, românul pe care ne-am încăpățânat să-l menținem condamnat la moarte, deși am abolit pedeapsa capitală

15 Iun 2020 | scris de M.C.
A murit Constantin Răuță, românul pe care ne-am încăpățânat să-l menținem condamnat la moarte, deși am abolit pedeapsa capitală Galerie foto (6)

Există oameni ale căror vieți sunt adevărate romane. Și ale căror vieți chiar merită să fie transpuse în romane/filme. Constantin Răuță este unul dintre acești oameni.

O viață de roman

Absolvent al Facultății de Electronică a Politehnicii bucurește, Constantin Răuță a ajuns în atenția DIE (serviciul de spionaj al României comuniste), care avea nevoie de un absolvent cu pregătire înaltă, pentru misiuni în străinătate. Răuță dorea să iasă din țară în anii comunismului, ani în care acest lucru nu era posibil pentru omul de rând. 

A acceptat colaborarea, pentru a putea ieși din țară. Din acel punct, viața lui a virat-o spre science fiction, aproape.

A murit în America

Vineri, Constantin Răuță s-a stins din viață în Statele Unite, unde trăia, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Diagnosticul a venit ca un pumnal înfipt în inimă la sfârșitul lui noiembrie 2019. Au urmat spitalizări, tratamente, dar iată că după numai șapte luni războiul a fost pierdut.

Constantin Răuță a murit în SUA, țara care l-a adoptat și care i-a apreciat pregătirea. Răuță a ajuns om de știință respectat în Statele Unite.

Absolvent de Electronică

Absolvent in 1966 al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, Rauta a fost racolat ca inginer electronist la Directia de Informatii Externe. Dorinta sa era insa alta: sa poata pleca din Romania la specializare in lumea libera, dupa ce castigase o bursa IBM, dar nu primea pasaport, pentru a iesi din tara.

In 1973 i s-a ivit ocazia. Seful statului, Nicolae Ceausescu, avea sa efectueze o vizita la Casa Alba, iar Constantin Rauta a fost trimis din timp la Washington, pentru a pregati vizita din punctul de vedere al serviciului roman de spionaj. Ajuns in SUA, Rauta a solicitat – si primit – azil politic la Washington. Răuță avea asupra sa o valiză diplomatică și documente strict secrete.

Condamnat la moarte

La Bucuresti, in 1974, Rauta era condamnat la moarte, pentru trădare. Iar regimul Ceausescu a avut doua tentative de a-l asasina.

”L-am trădat pe Ceaușescu, nu am trădat România”, spunea Răuță, explicând absurdul situației.

Dupa 1973, Răuță a organizat si participat la numeroase proteste la adresa incalcarii drepturilor omului in Romania, a fost prezent la audieri in Congreul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii si Radio Europa Libera, devenind figura emblematica a emigratiei romanesti.

Cetățenie, condamnare, România liberă

In ianuarie 1990, dupa Revolutia din decembrie 89 din Romania, cand s-a prezentat la Ambasada si Consulatul Romaniei la Washington, a intrebat daca regimul Ceausescu a emis vreo sentinta impotriva sa sau i-a anulat cetatenia romana. La acel moment i s-a spus ca nu exista nici o condamnare impotriva sa, ca nu i-a fost retrasa cetatenia si i-a fost eliberat un pasaport de cetatean roman domiciliat in strainatate. Prelungit, ulterior, pana in 1995. Cu acest pasaport a calatorit si chiar votat la alegerile din Romania.

NASA și scutul de la Deveselu

Dupa ramanerea in SUA, timp de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetari al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alti 10 ani a fost implicat in dezvoltarea sistemului de protectie antirachete balistice (sistemul SM-3), care a fost amplasat si in Romania, la Deveselu.

In 2005, cand a cerut reinnoirea pasaportului, a fost informat de Oficiul Pasapoarte ca ii fusese anulata cetatenia romana.

In 2008, cand a cerut anularea condamnarii la moarte, seful Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, Mihai Hondor, a decis sa mentina condamnarea la moarte pronuntata de regimul comunist.

Anulare? Nici chiar așa

De data aceasta, condamnarea era mentinuta intr-o tara care abolise pedeapsa cu moartea in 1990. Absurdul a continuat, pentru ca si aceasta decizie a fost reconfirmata de Instanta Suprema prin Decizia nr. 293/ianuarie 29, 2009. Rauta a trimis cazul sau la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), "pentru incalcarea dreptului la viata, la libertate, la avere, la un proces echitabil, nu doar de catre justitia romana comunista, dar si de cea post-decembrista".

Cazul Răuță a rămas în coadă de pește până la moartea personajului însuși. Scriptic, Constantin Răuță a rămas condamnat la moarte, într-o țară care a abolit pedeapsa cu moartea.

Numele lui Constantin Rauta figureaza in "Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania”, alaturi de altele, ale unor persoane pe care regimul comunist din Romania le-a considerat vinovate de tradare.

Redarea cetățeniei

Cu toate astea, la 14 iunie 2011, lui Constantin Răuță i-a fost redată cetățenia română, chiar în cadrul unei ceremonii speciale.

Constantin Rauta a depus juramantul la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Bucuresti, jurand, de data aceasta, sa fie "devotat patriei si poporului' sau, sa apere drepturile si interesele nationale, sa respecte "Constitutia si legile Romaniei'. 

”Este o decizie fireasca, practic, un act reparatoriu pe care institutia noastra tanara, creata abia in 2009, a inteles s-o faca pentru toti cetatenii romani care n-au avut cetatenie romana si o merita, care au avut cetatenia romana si pentru aceia care practic au avut-o si trebuia s-o aiba indiferent de etapele vietii lor sau evolutiei tarii noastre si indiferent unde acestia se gaseau”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Nicoleta-Ecaterina Eucarie.

Scrisoarea trimisă lui Kissinger

În 2017, Răuță a făcut dezvăluiri explozive despre momentul în care a ajuns în SUA și a cerut azil politic. Dar nu numai. El i-a adus grave acuzații lui Henry Kissinger, eminența cenușie a mai multor președinți americani, fost  secretar de stat și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford. 

El a făcut aceste mărturisiri și acuzații explozive într-o scrisoare adresată chiar lui Henry Kissinger, căruia îi cerea explicații publice.

Constantin Răuță a transmis în exclusivitate documentul spre publicare site-ului FLUX 24:

DRAGĂ DR. KISSINGER,

ACESTĂ SCRISOARE DESCHISĂ ȚI-AM TRIMIS-O PENTRU A-ȚI  DA POSIBILITATEA SĂ EXPLICI ACȚIUNILE ȘI DECIZIILE TALE DIN NOIEMBRIE 1973, CÂND AM SOSIT CA MEMBRU AL DELEGAȚIEI DE PREGĂTIRE A VIZITEI LA CASA ALBĂ A TIRANULUI TĂU FAVORIT NICOLAE CEAUȘESCU ȘI CÂND AM CERUT AZIL POLITIC ÎN STATELE UNITE.

ACUM ÎMI SCRIU MEMORIILE ȘI ACEL EVENIMENT MI-A SCHIMBAT VIAȚA.

AM INTENTIA DE A PUBLICA ACEASTĂ SCRISOARE DESCHISĂ SI DOCUMENTELE RELEVANTE PE CARE LE-AM OBȚINUT DATORITĂ LEGII LIBERTĂȚII DE INFORMARE ȘI DORESC ȘI RĂSPUNSUL TĂU, DACĂ VA FI UNUL, CA PARTE A MEMORIILOR MELE DESPRE LUPTA PE CARE AM DUS-O ÎMPOTRIVA REGIMULUI COMUNIST DIN ROMÂNIA.

CA SĂ-ȚI ÎMPROSPĂTEZ MEMORIA: ÎN SEARA DE 24 NOIEMBRIE 1973 AM SOSIT PE AEROPORTUL KENNEDY DIN NEW YORK CU O VIZĂ DIPLOMATICĂ DATĂ DE AMBASADA AMERICANĂ DIN BUCUREȘTI. ERAM OFICIAL “ATAȘAT” ÎN DELEGAȚIA CARE PREGĂTEA VIZITA LUI NICOLAE CEAUȘESCU LA CASA ALBĂ CA INVITAT AL PREȘEDINTELUI RICHARD NIXON.

DUPĂ CE AM REUȘIT SĂ SCAP DE ECHIPA CARE MĂ SUPRAVEGHEA ÎN STATELE UNITE DE LA TRANSFERUL LA UN ALT AEROPORT (LA GUARDIA), AM LUAT UN TAXI ȘI AM MERS LA O STAȚIE DE POLIȚIE ȘI I-AM INFORMAT PE OFIȚERII DE ACOLO CĂ DORESC SĂ CER AZIL POLITIC. DOI AGENȚI FBI AU SOSIT APOI LA STAȚIA DE POLIȚIE ȘI M-AU INFORMAT CĂ BIROURILE INS, UNDE TREBUIA SĂ COMPLETEZ CEREREA MEA DE AZIL POLITIC, ERAU ÎNCHISE LA ACEEA ORĂ ȘI CĂ URMA SĂ AȘTEPT PÂNĂ A DOUA ZI.

AM INFORMAT AGENȚII FBI CĂ DOREAM SĂ FOLOSESC DOCUMENTELE ȘI DOVEZILE PE CARE LE AVEAM ÎN SERVIETA DIPLOMATICĂ CA SĂ ARĂT ADEVĂRATA FAȚĂ  A LUI  CEAUȘESCU ȘI INTENȚIILE SALE. DE ASEMENEA INTENȚIONĂM SĂ UTILIZEZ DOCUMENTELE CA SĂ NEGOCIEZ CU REGIMUL CEAUȘESCU ELIBERAREA SOȚIEI ȘI BĂIATULUI MEU RĂMAȘI OSTATICI ÎN BUCUREȘTI. ACEASTA ERA O PRACTICĂ A TUTUROR REGIMURILOR COMUNISTE, AȘA CUM ȘTII, CA SĂ SE ASIGURE CĂ CETĂȚENII LOR SE ÎNTORC, DUPĂ UN DRUM ÎN STRĂINĂTATE.

A INGINER ȘEF PENTRU SISTEMELE  ELECTRONICE DE ALARMĂ ALE AMBASADELOR ROMÂNESTI ȘI ALE SEDILOR DIN ROMÂNIA ALE DIE AM STRÂNS ȘI AM PUS ÎN SERVIETA MEA DE SERVICIU DOVEZI ALE NUMEROASELOR VIOLĂRI ALE DREPTURILOR OMULUI ÎN ROMÂNIA DE CĂTRE REGIMUL CEAUȘESCU,  DAR ȘI DOVEZI ALE DUPLICITĂȚII ACELUI REGIM ÎN NEGOCIERILE CU STATELE UNITE, CARE URMAU SĂ AIBĂ LOC ÎN TIMPUL VIZITEI LUI CEAUȘESCU LA CASA ALBA. EL URMA SĂ SOSEASCĂ ÎN WASHINGTON DC ÎN SĂPTĂMÂNA CARE URMA.

PE LÂNGĂ DOCUMENTELE PE CARE LE AVEM CU MINE MAI DEȚINEAM ȘI CÂTEVA COMPONENTE TEHNICE, CARE ERAU PARTE DINTR-UN SISTEM PE CARE FRATELE LUI CEAUȘESCU, NICOLAE ANDRUȚA CEAUȘESCU, M-A INSTRUIT PERSONAL CA SĂ STUDIEZ “POSIBILITATEA IMPLEMENTĂRII ȘI INSTALĂRII” LOR LA CASA ALBĂ SAU ÎN CASA DE OASPEȚI A CASEI ALBE, DACĂ SE IVEA POSIBILTATEA ÎN TIMPUL VIZITEI LUI CEAUȘESCU. EL DOREA ASTFEL PENETRAREA TEHNICĂ A CASEI ALBE CA SĂ POATĂ RAPORTA LA KREMLIN COMENTARIILE ȘI REACȚIA PE CARE OFICIALII CASEI ALBE URMAU SĂ LE AIBĂ ÎN URMA VIZITEI.

ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE AM SOSIT AI TRIMIS ÎN CAMERA MEA DE HOTEL PE DL JAY KENNETH KATZEN, UN AGENT CIA LUCRÂND SUB ACOPERIRE CA REPREZENTAT LA MISIUNEA AMERICANĂ DE LÂNGĂ ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE. EL A VENIT ACOMPANIAT DE PATRU AGENȚI FBI CARE MI-AU FOST PREZENTAȚI CA “REPREZENTANȚI AL GUVERNULUI STATELOR UNITE” ȘI CARE MI-AU SPUS  CĂ VORBESC ÎN “NUMELE GUVERNULUI”.  EL M-A INFORMAT CĂ OFICIALI AI REGIMULUI CEAUȘESCU AU CONTACTAT CASA ALBĂ ȘI AU AMENINȚAT CĂ N. CEAUȘESCU ȘI-AR PUTEA ANULA VIZITA PE CARE URMA SĂ O FACĂ DACĂ STATELE UNITE NU MĂ RETURNEAZĂ PE MINE SAU SERVIETA MEA, LA AMBASADA LOR.

DL KATZEN A SPUS, DE ASEMENEA, DE FAȚĂ CU CEI PATRU AGENȚI AI FBI ÎN CAMERA MEA DE HOTEL CĂ PREȘEDINTELE NIXON A DECIS SĂ-MI ACORDE AZIL POLITIC, DAR CĂ SERVIETA ȘI DOCUMENTELE CARE LE AVEAM TREBUIAU ÎNAPOIATE OFICIALILOR ROMÂNI. ÎN ACEEAȘI SEARĂ DL KATZEN MI-A MAI SPUS CĂ DOMNIA TA ÎN CALITATE DE SECRETAR DE STAT AI DECLARAT CĂ SERVIETA MEA DE SERVICIU ESTE UNA “DIPLOMATICĂ” ȘI CĂ CONFORM CONVENȚIEI DIPLOMATICE DE LA VIENA TREBUIE RETURNATĂ GUVERNULUI ROMÂN.

DL KATZEN A MAI SPUS, DE ASEMENEA, CĂ DOMNIA TA ȘI PREȘEDINTELE NIXON O SĂ DISCUTAȚI CU CEAUȘESCU ELIBERAREA FAMILIE MELE. CHIAR MI-A CERUT SĂ SCRIU CORECT NUMELE MEMBRILOR FAMILE MELE ȘI A PRIETENILOR APROPIAȚI PENTRU CA CEREREA SĂ FIE FĂCUTĂ CORECT ÎN TIMPUL VIZITEI LUI CEAUȘESCU LA CASA ALBĂ.

ÎN TIMPUL DISCUȚIEI MELE CU DL KATZEN, UN AGENT FBI A LUAT SERVIETA MEA ȘI PLICUL SIGILAT CU DOCUMENTE, CARE SE AFLAU PE COMODA DIN CAMERA DE HOTEL LÂNGĂ TV.

A DOUA ZI CÂND TREBUIA SĂ MĂ ÎNTÂLNESC, DIN NOU, CU DL KATZEN LA BIROUL INS SĂ SEMNEZ CEREREA DE AZIL POLITIC, AȘA CUM STABILISEM, ACESTA NU A MAI VENIT. AM ÎNȚELES ATUNCI CĂ AM FOST MINȚIT DE PERSOANA PE CARE AI TRIMIS-O SĂ VORBEASCĂ CU MINE ÎN NUMELE GUVERNULUI STATELOR UNITE.

DOCUMENTELE CARE LE-AM OBȚINUT PÂNĂ ACUM PRIN LEGEA LIBERTĂȚII DE INFORMARE ARATĂ CĂ ÎN SEARA ÎN CARE DL KATZEN A VENIT ÎN CAMEREA MEA DE HOTEL ERAI ÎN CAMERA DE CRIZĂ DIN CASA ALBĂ. ESTE FOARTE PROBABIL CA TOATE MINCIUNILE SPUSE MIE DE DL KATZEN SĂ FI FOST FĂCUTE DIN INIȚIATIVA ȘI LA ORDINELE TALE.ESTE POSIBIL CA SĂ ÎI FI COMUNICAT ACȚIUNILE TALE PREȘEDINTELUI NIXON, CARE LA ACEL MOMENT AVEA NEVOIE DE VIZITA LUI CEAUȘESCU CA SĂ DISTRAGĂ ATENȚIA PUBLICULUI DE LA SCANDALUL WATERGATE ȘI CÂND EL PRACTIC A ABANDONAT TOATĂ POLITICA EXTERNĂ ȚIE CA SECRETAR DE STAT.

SUNT ACUM CONVINS CĂ TOATE ACȚIUNILE ȘI MINCIUNILE AU PORNIT DE LA TINE.

A FOST EVIDENT PENTRU MINE CĂ DL KATZEN ȘI AGENȚII FBI AU FOST TRIMIȘI SĂ MĂ MINTĂ ȘI SĂ CONFIȘTE DOCUMENTELE ȘI DOVEZILE PE CARE LE AVEAM PENTRU CA ELE SĂ NU AJUNGĂ LA CUNOȘTINȚA PUBLICULUI AMERICAN ȘI PENTRU CA ADEVĂRUL DESPRE UNUL DIN CEI MAI BRUTALI TIRANI, PE CARE TU ȘI PREȘEDINTE DE ATUNCI NIXON L-AȚI SUSȚINUT CU TOATĂ INIMA, SĂ NU FIE EXPUS.

MULȚI ANI MAI TÂRZIU, DUPĂ CE GENERALUL ION MIHAI PACEPA A SOSIT ÎN STATELE UNITE ȘI A PRIMIT AZIL POLITIC, AM AFLAT DE LA EL DESPRE CONȚINUTUL DISCUȚIILOR PREȘEDINTELUI NIXON CU CEAUȘESCU DEOARECE EL A FOST ACOLO ÎN CALITATE DE CONSILER AL LUI CEAUȘESCU. NICI TU, NICI PREȘEDINTELE NIXON, NU AȚI MENȚIONAT NIMIC LUI CEAUȘESCU DESPRE ELIBERAREA FAMILIEI MELE ȚINUTĂ OSTATICĂ ÎN ROMÂNIA. TOT CEEA TU ȘI PREȘEDINTELE NIXON I-AȚI SPUS A FOST CĂ GUVERNUL STATELOR UNITE NU A DESCHIS SERVIETA MEA ȘI PLICUL CU DOCUMENTE.

MAI MULT PENTRU A NU CONTACTA PRESA ÎN TIMPUL VIZITEI PREȘEDINTELUI CEAUȘESCU AI ORDONAT ÎMPOTRIVA ACELEAȘI CONVENTII DE LA VIENA SĂ FIU ȚINUT SUB PRETEXTUL PROCESĂRII CERERII MELE DE AZIL POLITIC PE INSULA GUVERNATORILOR DIN PORTUL NEW YORK, UNDE PRESA NU PUTEA SĂ INTRE FĂRĂ PERMIS.

DUPĂ CE TU ȘI PREȘEDINTELE NIXON AȚI LUAT DIN MÂNILE MELE SINGURELE POSIBILITĂȚI DE A NEGOCIA ELIBERAREA FAMILIEI MELE DIN ROMÂNIA M-AM MUTAT ÎN WASHINGTON DC ȘI AM ÎNCEPUT SĂ FAC LOBBY PE LÂNGĂ MEMBRII CONGRESULUI PENTRU ELIBERAREA FAMILIEI MELE.

CÂT TIMP AI FOST SECRETAR DE STAT OFIȚERII DEPARTAMENTULUI  DE STAT, CLAR SUB DISPOZIȚIILE TALE, S-AU OPUS LA ORICE EFORT SAU ACȚIUNI PENTRU ELIBERAREA FAMILIEI MELE VENITE DIN PARTEA MEMBRILOR CONGRESULUI U.S. DE ASEMENI ȘI ATUNCI CÂND 82 DE SENATORI ȘI CONGRESMENI AU SCRIS LA CASA ALBĂ ȘI ȚIE CERÂND ACȚIUNI PENTRU ELIBERAREA FAMILIE MELE ȚINUTĂ OSTATICĂ ÎN ROMÂNIA. LA TOATE SCRISORILE ȘI ÎNTREBĂRILE VENITE DIN CAPITOL HILL,  OFIȚERUL BIROULUI ROMÂNIA, DL HARRY DUNLOP, RĂSPUNDEA CĂ ACESTA NU ESTA UN CAZ UMANITAR ȘI CĂ REGIMUL COMUNIST ARE MOTIVE SĂ ȚINĂ FAMILIA MEA OSTATICĂ.

CU ALTE CUVINTE AI ADOPTAT ACEEAȘI  POZIȚIE CA TOATE REGIMURILE COMUNISTE DIN LUME, ADICĂ CĂ DREPTURILE UNUI INDIVID DEPIND DE ACȚIUNILE UNUI ALT INDIVID.

DUPĂ CE NU AI MAI FOST SECRETAR DE STAT ȘI DL CYRUS VANCE A FOST PUS ÎN ACEASTĂ POZIȚIE NEGOCIERILE PENTRU ELIBERAREA FAMILIE MELE DIN ROMÂNIA AU ÎNCEPUT CU ADEVĂRAT ȘI FAMILIA MEA A VENIT ÎN STATELE UNITE DUPĂ 5 ANI ȘI 9 LUNI DE CAPTIVITATE ÎN REGIMUL CEAUȘESCU.

NU AM ÎNȚELES NICIODATĂ ADMIRAȚIA TA PENTRU REGIMUL CEAUȘESCU, CARE A FOST UNUL DIN CEI MAI RĂI TIRANI COMUNIȘTI CARE AU FOST PE ACEST PĂMÂNT. ESTI ȘI ACUM MÂNDRU DE OPOZIȚIA TA CA FAMILA MEA SĂ FIE ELIBERATĂ DIN REGIMUL CEAUSESCU ȘI DE ADMIRAȚIA TA PENTRU ACEL REGIM, EXPRIMATĂ ÎN ATÂTEA CUVÂNTĂRI ȘI  ACȚIUNI DE SPRIJINIRE A REGIMULUI CEAUȘESCU, CARE A ÎNFOMETAT POPULAȚIA ȘI A ORDONAT UCIDEREA CETĂȚENILOR CARE PROTESTAU?

CUVÂNTĂRILE ȘI ACȚIUNILE TALE SUNT ACUM ÎN RECORDURILE A NUMEROASE PUBLICAȚII ȘI VOR FI DISPONIBILE PENTRU TOTDEAUNA CERCETĂTORILOR ȘI CELOR INTERESAȚI. ACȚIUNILE TALE VOR FI DOCUMENTATE ÎMPREUNĂ CU TRĂDAREA A PESTE 22 DE MILOANE DE CHINEZI DORITORI DE LIBERTATE DE PE INSULA TAIWAN, PE CARE TU I-AI ABANDONAT.

ISTORIA VA DOVEDI CĂ TOATE TRATATELE STRATEGICE PE CARE LE-AI REALIZAT SUB CONCEPTUL  ASIGURĂRII DISTRUCȚIEI RECIPROCE (MAD) AU FOST DE FAPT ÎN FAVOAREA SOVIETICILOR ȘI LE-A DAT LOR POSIBILTATEA SĂ AJUNGĂ DIN URMĂ STATELE UNITE. AU FOST O FORMĂ DE A FRÂNA DEZVOLTAREA CAPABILITĂȚILOR MILITARE ALA U.S.

SCRIU ACESTĂ SCRISOARE ÎN TERMENII CEI MAI DIPLOMATICI POSIBILI, DAR SUNT SIGUR CĂ POȚI CITI PRINTRE RÂNDURI ADEVĂRATELE MELE SENTIMENTE PENTRU TINE. (…)

CU SINCERITATE

CONSTANTIN RĂUȚĂ

În Statele Unite, Constantin Răuță a fost un susținător al republicanilor, punând umărul și la alegerea ca președinte a lui Donald Trump. Motiv pentru care actualul locatar de la Casa Albă i-a trimis o scrisoare de mulțumire lui Răuță, despre care miscareaderezistenta.ro v-a relatat.

CITIȚI AICI ARTICOLUL DESPRE MULȚUMIRILE ADRESATE DE DONALD TRUMP:

EXCLUSIV. Trump i-a mulţumit pentru ajutorul dat în campanie şi unui român condamnat la moarte în România

În august 2019, Constantin Răuță i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump, în care îi atrăgea atenția asupra problemelor nerezolvate din România, despre care a relatat cotidianul Evenimentul zilei.

CITIȚI AICI ARTICOLUL DESPRE SCRISOAREA TRIMISĂ DE RĂUȚĂ: Scrisoare deschisă pentru Trump, de la Constantin Răuță, condamnat la moarte de Ceaușescu, rămas neexecutat

Tot în august 2019, Constantin Răuță, care s-a aflat în ultima sa vizită în țară, în București și în orașul natal, Alba Iulia, a oferit și ultimul său interviu jurnaliștilor Andrei Bădin și Alecu Racoviceanu. Interviul a fost difuzat de Evenimentul zilei TV (online) și la postul de televiziune B1 TV. 

Puteți urmări aici înregistrarea ultimului interviu acordat de Constantin Răuță:

 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră