EXCLUSIV. Trump i-a mulţumit pentru ajutorul dat în campanie şi unui român condamnat la moarte în România

13 Noi 2016 | scris de Marina Constantinoiu
EXCLUSIV. Trump i-a mulţumit pentru ajutorul dat în campanie şi unui român condamnat la moarte în România


Vorbim aici despre cazul româno-americanului Constantin Răuţă, un personaj de roman, a cărui condamnare la moarte pronunţată în 1974 pe vremea României comuniste, a lui Nicolae Ceauşescu, este menţinută şi în prezent de justiţia unei ţări democratice, care a abolit pedeapsa cu moartea în 1990: România.
Constantin Răuţă este cetăţean american şi încă unul care se bucură de aprecierea Guvernului Statelor Unite ale Americii. De altfel, a primit şi Marele Sigiliu al Statelor Unite, distincţie pe care o are afişată pe unul dintre pereţii locuinţei sale din Washington.

Rauta sigiliu

Fotografie realizată la Washington, acasă la Constantin Răuţă. Sursa foto: Marina Constantinoiu

Deşi condamnat la moarte în România, el a vizitat de nenumărate ori ţara natală, din care a fugit în 1973, după Revoluţia din 1989. Ba chiar a fost invitat la o conferinţă internaţională şi a dat mâna cu preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, prezentându-se drept „condamnat (încă) la moarte în România”.

rauta iliescu

Sursa foto: arhiva personală Ion Mihai Pacepa

Răuţă a lucrat aproape zece ani (sub contract, pentru un Centru de Excelenţă al Forţelor Navale Ame¬ri¬cane) la conceperea, proiec¬ta¬rea şi realizarea sistemului SM3, cunoscut şi sub numele de scut de apărare împotriva rachetelor balistice.
La sfârşitul lui 1969, Constantin Răuţă a câştigat prin concurs o bursă UNESCO în Italia şi Franţa, dar nu a primit paşaportul până nu a acceptat, la cererea fratelui fostului dictator, Andruţa Ceauşescu, să lucreze ca inginer pentru DIE (Direcţia de Informaţii Externe) şi să fie instruit pentru spionaj tehnic împotriva ţărilor NATO.
În 1973, când Ion Mihai Pacepa, fost director adjunct al DIE, l-a trimis în SUA în misiune, Răuţă a luat decizia de a nu se mai întoarce nici în DIE, nici în România. Şi a cerut azil politic în SUA. Şi aşa s-a ajuns la "trădare”. Şi la condamnarea sa la moarte.

În Statele Unite fiind, Constantin Răuţă la dus o intensă activitate în sprijinul respectării drepturilor omului în România, organizând sau participând la numeroase proteste la adresa regimului comunist de aici, proteste organizate în faţa Casei Albe şi a Ambasadei României la Washington, depunând mărturie la audierile din Congresul SUA împotriva regimului Ceauşescu şi dând interviuri în presa americană despre nerespectarea drepturilor omului în România. Numele său a fost deseori pomenit la Vocea Americii şi Europa liberă.

Numele lui Constantin Răuţă figurează în "Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, alături de altele, ale unor persoane pe care regimul comunist din România le-a considerat vinovate de trădare.
În 2005, când a cerut reînnoirea pașaportului românesc, Constantin Răuță a fost informat că îi fusese anulată cetățenia românâ. În 2008, când a cerut pentru prima dată anularea condamnării la moarte, șeful Tribunalului Militar Teritorial București, Mihai Hondor, a decis să mențină condamnarea la moarte pronunțată de regimul comunist.
După decenii de exil, şicane, şantaj, ameninţări cu moartea şi tergiversări, Constantin Răuţă şi-a redobândit dreptul de a fi român.

Rauta cetatenie

Foto: Marina Constantinoiu

În iunie 2011, Răuţă şi-a redobândit cetăţenia română, despre care fusese înştiinţat în 1995 că îi fusese retrasă.

Rauta juramant

Foto: Marina Constantinoiu
La 1 noiembrie 2013 a fost reconfimată condamnarea sa la moarte în ciuda faptului că acest lucru nu mai este posibil în România. Decizia venea la câteva zile după ce la Deveselu a început construirea scutului antirachetă american. Un american de origine română, dar și cu cetățenie română, savant reputat la NASA, continuă să fie condamnat la moarte în România, țară aliată Statelor Unite. Aşa ceva numai la noi se poate!
În Statele Unite, Constatin Răuţă este un republican care şi-a susţinut partidul şi la bine, şi la rău. În campania pentru prezidenţialele actuale, Răuţă a fost voluntar pentru candidatul republicanilor, Donald Trump.

Aflat pentru scurt timp în România, cu două luni înaintea alegerilor, Răuţă avea să mă asigure că alegerile vor fi câştigate detaşat de candidatul republican. La momentul respectiv, când toate sondajele de opinie o dădeau câştigătoare pe democrata Hillary Clinton, l-am privit cu oarecare reţinere, considerându-l un entuziast republican. A avut dreptate.
Chiar dacă este un mesaj trimis poate miilor de voluntari şi angajaţi în campania prezidenţială din SUA, şi Constantin Răuţă a primit un e-mail din partea staff-ului lui Donald Trump. Un mesaj de mulţumire pentru sprijinul acordat în câştigarea alegerilor.
Ce frumos este când cineva, ales într-o funcţie importantă cum este aceea de preşedinte al Statelor Unite, găseşte timp să mulţumească celor care l-au ajutat să obţină o victorie totală (Casa Albă, Senatul şi Camera Reprezentanţilor) chiar a doua zi după alegeri! Chiar şi o scrisoare trimisă poate la mii de voluntari din campania electorală, este totuşi ceva frumos şi civilizat”, mi-a mărturisit.
Dragă Constantin,
America a câştigat azi-noapte.
Au spus că nu se va întâmpla.
Dar seara trecută ai arătat lumii că America va fi din nou o ţară pentru, cu şi a poporului.
Ai luptat ca un învingător, ai înfrânt orice obstacole, iar istoria va ţine minte rolul jucat de tine pentru a lua ţara înapoi.
Nu aş fi putut reuşi fără tine, Constantin”, sunt câteva dintre cuvintele adresate de Trump voluntarului Constantin Răuţă.
Redăm mai jos conţinutul integral al mesajului trimis acestuia, în limba engleză.
America won last night.

Constantin,

They said we could never do it.

But last night you showed the world that America will once again be a country of, for, and by the PEOPLE.
You fought like a winner, you defied all odds, and history will forever remember the role you played in taking our country back.
I never could’ve done it without you, Constantin.
Last night we learned that America is still a beacon of hope where the impossible is possible.
For far too long, we’ve heard Washington politicians give the excuse that “it can’t be done.”
They say we can’t balance the budget, we can’t stop corruption, we can’t control the border, we can’t bring jobs back to our country.
I REFUSE to accept that it can’t be done. This is the country that declared its independence, won two world wars, and landed a man on the moon. This is America. We can and we WILL get it done.
Now it’s time to start uniting our country and binding the wounds of our divided nation. I promise to be a president for ALL Americans. I will work for you. I will fight for you. And I
will win for you.
You will soon remember what it’s like to win as an American.
Thank you and God bless you,
Donald J. Trump
Cât despre Constantin Răuţă, rămâne cum am stabilit. Amărăciunea de a se fi luptat în zadar, ani în şir, după Revoluţie, cu „justiţia” română, este intactă. Justiţia a decis ca toate deciziile în cazul condamnării sale să se ia în secret, pe un dosar din 1974 întocmit de fosta Securitate, care a fost declarat iar secret. Constantin Răuţă şi-a spus de multe ori povestea şi în presa scrisă, şi în cea audio-vizuală, dar urechi de auzit nu au existat. Acum îşi face cunoscută situaţia organismelor care monitorizează justiţia din România.

Rauta acasa

Foto: Marina Constantinoiu

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră