Anthony Bourdain a avut cea mai nefericită experienţă în România. Cum a fost la filmările de la noi

09 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Anthony Bourdain a avut cea mai nefericită experienţă în România. Cum a fost la filmările de la noi Galerie foto (2)

Anthony Bourdain, celebru maestru bucătar şi prezentator TV, de 5 ani gazda emisiunii “Locuri necunoscute”, de la CNN, s-a sinucis vineri, iar vestea despre moartea sa face înconjurul lumii. O lume pe care Bourdain a încercat, prin tot ceea ce realiza, să ne-o deschidă fiecăruia în parte. O lume din care nu putea lipsi un episod dedicat României.

Cu vocea lui gravă şi un şarm natural, Anthony Bourdain a vizitat nenumărate țări, inclusiv România, în 2008, în căutarea autenticităţii şi dornic să celebreze tradiţiile culinare din cele mai variate zone ale lumii.

Un bun prieten l-a găsit mort vineri dimineaţă în camera de hotel din Strasbourg, unde filma pentru un nou episod al emisiunii lui.

Vestea a fost un şoc pentru toţi. Bourdain a fost recompensat cu toate premiile pe care le-ar fi putut primi în domeniu. Timp de 30 de ani, Anthony Bourdain s-a învârtit în bucătăriile unor restaurante din New York. 

Despre el

Institutul Smithsonian l-a numit „adevăratul star rock” al lumii culinare: nerespectuos, curios, niciodată condescendent, niciodată linguşitor. Această onestitate îi făcea pe interlocutorii lui să se deschidă şi să intre în jocul lui.

Frământări neştiute i-au măcinat aceasta nemaipomenită pofta de viaţă. Vineri, la prânz, postul CNN, la care lucra de 5 ani, a dat vestea şocantă a morţii lui Anthony Bourdain. 

Are o fetiţă de 11 ani, din al doilea mariaj. De câteva luni avea o relaţie cu actriţa italiană Asia Argento, pe care a susţinut-o în “cruciada” ei împotriva producătorului Harvey Weinstein, pe care aceasta l-a acuzat de viol. Mulţi speculează că sinuciderea ar fi avut legătură tocmai cu Argento. Câteva poze în care ea apare alături de un jurnalist italian, îmbrăţişându-l şi părând foarte apropiaţi, au fost publicate recent, motiv de speculat acum, la moartea lui Bourdain.

Regrete

Argento şi Bourdain erau împreună de câteva luni. Vineri, la anunţul privind moartea lui, ea a declarat că "Anthony dădea tot ce avea şi tot ce făcea. Un spirit briliant, care inspira pe alţii, şi o generozitate fără limite, acestea îl caracterizau pe Bourdain. Era iubirea mea, protectorul meu. Sunt mai mult decât devastată", a declarat actriţa, potrivit Huffington Post France.

"Ne-a învăţat tot felul de lucruri despre mâncare, dar, cel mai important, despre capacitatea sa de a ne uni, de a ne face mai puţin temători de necunoscut. Ne va lipsi", a scris, pe Twitter, fostul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, care l-a întâlnit pe Bourdain cu ocazia deplasării în Vietnam, în 2016. 

Celebrul chef britanic Jamie Oliver a scris, la rândul lui, că Bourdain a făcut ca discuţiile despre gastronomie să evolueze.

"Este foarte trist", a declarat şi Donald Trump, care a prezentat condoleanţe apropiaţilor lui Bourdain.

"Îmi plăceau emisiunile lui. Era un personaj. A adus lumea în casele noastre şi i-a determinat pe mulţi să exploreze culturi şi localităţi prin gastronomia lor", a scris, tot la Twitter, un alt chef britanic renumit, Gordon Ramsay, prezentator al mai multor emisiuni televizate.

Încă mă mir că-mi pot plăti chiria la timp. Până la 44 de ani, n-am fost în stare s-o fac. Nu posedam mai nimic, trăiam de la un salariu la altul. Nu aveam bunuri personale, n-am avut maşina, nici asigurare de sănătate. Şi eram împăcat cu situaţia. Şi atunci, la 44 de ani, am publicat ‘Kitchen Confidential’. Viaţa mea s-a schimbat complet. Dintr-un tip falit, perpetuu plin de datorii, care muncea din greu, am devenit omul cu cea mai tare slujba din lume, am libertatea să călătoresc în jurul lumii şi fac tot ce poftesc şi mai şi sunt plătit pentru asta.

Devenit cunoscut datorită cărţii din 2010, ”Medium Raw”, Bourdain a ajuns cu adevărat o celebritate prin seria No Reservations, difuzată de Travel Channel între 2005 și 2012. Pentru cele 142 de episoade, a vizitat câteva zeci de țări și aproape toate statele SUA, pentru a relata despre bucătăria și cultura locală.

Experienţa din România

Episodul dedicat călătoriei în România şi scandalul care a urmat i-au adus realizatorului TV una dintre cele mai nefericite experienţe din carieră, conform spuselor sale.

Cel mai prost scenariu e când guvernul încearcă să se infiltreze în echipa ta locală şi să cosmetizeze realitatea. De pildă, filmăm nişte măcelari în România rurală, găsisem un om potrivit, dar a aflat guvernul şi a trimis pe cineva peste el. I-au zis: “Casa ta nu e suficient de frumoasă, te mutăm în altă casă, Îmbracă-ţi copiii - de 8 şi 9 ani - în costume tradiţionale şi pune-i să danseze”. Au ieşit nişte scene penibile, de o falsitate teribilă, cu copii îngroziţi puşi să danseze dansuri populare. Ne-au zis: “Nu filmaţi câini vagabonzi, nu filmaţi ţigani! Filmaţi doar hoteluri de lux!”, a spus bucătarul.

A fost un ditamai scandalul şi, evident, ca întotdeauna când încerci să falsifici realitatea, a ieşit un show de un umor involuntar tragic. Iar eu eram demascat în toate ziarele româneşti drept agent KGB, Mossad şi CIA, toate în acelaşi timp”, a mai spus el.

”Nu e genul de emisiune după care să umblu să o fac. Nu căutăm să facem mişto de oameni în emisiune, încercăm să-i arătăm aşa cum sunt. De aceea e aşa de dureros să vezi cum încearcă unii să pară mai buni decât sunt şi pe mine mă face să turbez”, declara Bourdain într-un interviu din 2016 pentru publicaţia Forbes.

URMĂRIŢI AICI FRAGMENTUL DIN EMISIUNEA ÎN CARE BOURDAIN EXPLICA CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ROMÂNIA.

Din 2013, Bourdain s-a alăturat echipei de la CNN, unde a prezentat emisiunea “Parts Unknown” - ”Locuri necunoscute”.

Episodul despre România, aici:

 

 

 

Alte stiri din Film

Ultima oră