Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson. Cine vine în locul lui? Surpriză majoră!

13 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson. Cine vine în locul lui? Surpriză majoră!

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a demis din funcție pe secretarul de Stat Rex Tillerson, anunță BBC News.

Potrivit BBC, în locul lui Tillerson a fost numit șeful CIA, Mike Pompeo.

Trump i-a mulțumit pentru activitate lui Tillerson într-o postare pe Twitter.

CITIŢI ŞI: Şoc după şoc! Trump şi-a concediat şi asistentul personal

Tillerson, fost președinte executiv al ExxonMobil, a fost numit în funcție acum un an. Mandatul lui ca secretar de Stat este cel mai scurt din istoria modernă a SUA.

Președintele a numit-o pe Gina Haspel la șefia CIA. Ea este prima femeie care ocupă acest post.

Secretarul de Stat Tillerson a acuzat luni Rusia, în urma atacului cu neurotoxină, în care fostul spion rus Serghei Skripal a fost otrăvit în Marea Britanie, șeful diplomației americane numind Kremlinul ”o forță iresponsabilă și o sursă de instabilitate în lume”, scrie Politico.

Tllerson a subliniat că Statele Unite vor fi ”solidare” cu Marea Britanie și își vor coordona răspunsul la atac.

Potrivit unor apropiați de-ai lui Tillerson citați de Associated Press, Trump nu i-a oferit nicio explicație șefului diplomației americane pentru faptul că l-a demis, iar Tillerson și-ar fi dorit să mai rămână în funcție.

În schimb, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a postat un mesaj pe Twitter în care îl felicită pe șeful CIA că va deveni secretar de Stat și pe președintele Donald Trump pentru deciziile luate.

La 15 noiembrie 2017, Rex Tillerson a aterizat la București, într-o vizită discretă, la încheierea unui turneu asiatic.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a avut o discuţie cu ministrul de Externe român, Teodor Meleşcanu, potrivit fotografiilor făcute publice de către Ambasada SUA la Bucureşti. La întâlnire a fost prezent şi ambasadorul Hans Klemm. „Bun venit secretarului de stat Rex Tillerson! El a înnoptat la Bucureşti, la întoarcerea din călătoria pe care a efectuat-o în Asia“, este mesajul postat de Ambasada SUA la Bucureşti pe pagina de Facebook.

În imaginile care însoţesc postarea se pot vedea secretarul de Stat, Rex Tillerson, împreună cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm. Din fotografii reiese că ministrul român al Afacerilor Externe a avut o discuţie cu Rex Tillerson la salonul oficial din cadrul Aeroportului Otopeni.

Cu prilejul nominalizării sale pentru funcția de secretar de Stat în Administrația Trump, Rex Tillerson a transmis un mesaj puternic de susținere a luptei anticorupție din România în cadrul audierilor din Congresul american, prin intermediul aşa-numitelor întrebări „for the record“. Î

ntrebat dacă acceptă ca anticorupția și statul de drept să reprezinte în continuare „un pilon al relațiilor noastre și o înaltă prioritate a Guvernului din România“, Tillerson a răspuns: „România este un aliat important și sunt total de acord că anticorupția şi statul de drept trebuie să reprezinte fundamentul relației noastre. Aștept să lucrez cu Guvernul României pe aceste teme“.

Cine este Rex Tillerson

Rex W. Tillerson a devenit cel de-al 69-lea secretar de stat al SUA pe 1 februarie 2017, când a depus jurământul.

Originar din Wichita Falls, Texas, secretarul de Stat Rex Tillerson a obţinut o diplomă de licenţă în inginerie civilă de la University of Texas, din Austin, înainte de a se angaja la Exxon SUA, în 1975, ca inginer de producţie. Secretarul de Stat Rex Tillerson a avansat, devenind preşedinte al corporaţiei şi membru al consiliului director în 2004 şi a fost preşedinte şi director executiv al Exxon Mobil între 2006 şi 2016.

Secretarul de Stat Rex Tillerson are o implicare îndelungată în Organizaţia Cercetaşilor Americani (Boy Scouts of America), obţinând cea mai înaltă distincţie a acesteia (Distinguished Eagle Scout Award) în tinereţe. A fost membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Cercetaşilor Americani şi preşedinte naţional al Organizaţiei în perioada 2010-2012.

Secretarul de Stat Rex Tillerson este fost membru al Institutului American pentru Petrol şi al Consiliului Naţional al Petrolului şi a fost ales membru al Academiei Naţionale de Inginerie în 2013. Anterior, a fost mandatar al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale. A fost de asemenea membru al Comitetului de Urgenţă pentru Comerţ American. A fost director al United Negro College Fund şi este fost vicepreşedinte al Ford’s Theatre Society.

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră