Executivul va susține plata șomajului tehnic de la buget. Măsurile luate de Guvern pentru a răspunde crizei provocate de coronavirus

18 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Executivul va susține plata șomajului tehnic de la buget. Măsurile luate de Guvern pentru a răspunde crizei provocate de coronavirus

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri, în debutul ședinței de guvern, că Executivul va susține plata șomajului tehnic de la buget, adăugând că vor fi luate măsuri care să permită dezvoltarea companiilor pentru a crea răspuns potrivit la diversele cereri de pe piață.

Premierul a anunțat, în debutul ședinței de guvern, că vor fi adoptate mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei și a companiilor afectate de criza coronavirus. 

”În mod clar va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile, alocările financiare pentru un program amplu de investiții”, a spus el.

„Vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate, dar va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenție ce se întâmplă în economie, nu doar în cea românească, pentru a căuta să găsim soluții pentru a reduce impactul negativ.

Deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt măsuri de a susține financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic.

Foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcționau foarte bine, cu profitabilitate, iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii vor avea capaciatea de a-și relua activitatea în bune condiții și de a folosi angajații pe care i-au format.

A nu susține aceste companii, înseamnă a nu susține angajații.

Vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Vizează toate companiile. Noi trebuie să asigură capitalul de lucru pentru a susține aceste companii.

Va trebui să injectăm bani în economie. Va trebui să creștem investițiile, alocările financiare. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oprtunități de dezvoltare.

Este păcat să nu folosim cererea de azi pentru a putea permite ca anumite companii românești să producă cele necesare pentru lupta cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban. 

Conform unor surse guvernamentale, proiectul de ordonață de urgență prevede că pe perioada stării de urgență statul suportă din bugetul asigurărilor de șomaj plata șomajului tehnic, scrie Digi24.ro.

Șeful guvernului a mai menționat că  a discutat cu omologul său de la Budapesta, care l-a informat că nu va restricționa transportul de mărfuri prin Ungraia, dar că transportul de persoane va putea fi făcut doar în convoi, în intervalul orar 21.00 – 5.00 dimineața.

Premierul Ludovic Orban a declarat că măsurile adoptate prin ordonanţa militară adoptată marţi de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe care a contrasemnat-o, sunt restrictive, dar s-a dorit limitarea la maxim a răspândirii coronavirusului.

"Trebuie să vă informez, pentru început, privitor la emiterea primei ordonanţe militare, semnate de domnul ministru Vela şi de subsemnatul. Sigur că am luat măsuri care pot părea măsuri severe. După cum bine ştiţi, am suspendat pentru 14 zile zborurile spre Spania şi dinspre Spania (...). Este clar că extinderea epidemiei a generat această măsură, care, din punctul nostru de vedere, a fost o măsură absolut necesară pe care am luat-o, cum am luat-o privitor la zborurile dinspre Italia şi înspre Italia. De asemenea, am luat măsuri severe privitoare la închiderea restaurantelor, închiderea cafenelelor, hotelurilor, suspendarea spectacolelor, activităţilor culturale, suspendarea inclusiv a competiţiilor sportive. Practic, am redus la maxim, prin măsurile restrictive pe care le-am adoptat, ocaziile în care oamenii sunt apropiaţi, se întrunesc şi există posibilitatea de a se răspândi coronavirusul. Toate măsurile pe care luăm au un singur obiectiv, să limiteze la maxim posibil răspândirea acestui virus, să păzim populaţia României, să păzim fiecare cetăţean de riscul de îmbolnăvire cu această boală, care este, practic, o ameninţare nu numai pentru România, este o ameninţare, la ora actuală, la nivel global", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la şedinţa de Guvern desfăşurată în sistem de videoconferinţă.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră