Criza coronavirus: criza locurilor de muncă

24 Mar 2020 | scris de A.A.
Criza coronavirus: criza locurilor de muncă

În contextul unui blocaj economic major și a unui număr din ce în ce mai mare a firmelor care își încetează activitatea, peste un milion de angajaţi din economia autohtonă riscă să intre în şomaj, ca urmare a măsurilor luate de România pentru a combate epidemia de coronavirus, iar în „aceste momente de perturbare majoră a echilibrului sanitar, economic şi financiar” think tank-ul INACO Iniţiativa pentru Competitivitate a lansat prima ediţie a Ghidului locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19.

În momentele de cumpănă pe care le trăim, este nevoie ca noi toţi să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne aduce contribuţia la binele celorlalţi. Noi, echipa de voluntari ai INACO, punem la dispoziţia celor care caută un loc de muncă acest ghid, cu informaţii clare, actualizate, eficient structurate şi uşor de urmărit, culese de la instituţiile care au nevoie de forţă de muncă. Ne gândim şi la cei care se întorc definitiv în ţară, la cei care îşi pierd azi slujba, intră în şomaj tehnic sau parţial, la toţi cei care caută un loc de muncă, la cei care nu ştiu unde şi cum să le găsească”, a declarat pentru Agerpres Andreea Paul, preşedintele INACO, şi coordonatorul acestui proiect.

Potrivit comunicatului  INACO, posturile vacante din ghid sunt în sectorul bugetar, la Ministerul Afacerilor Interne - Direcţia Medicală, la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Medici, asistenţi medicali, personal administrativ în domeniul medical, consilieri juridici, inspectori de trafic rutier sunt câteva dintre cele mai cerute job-uri. Vor urma în ghid locuri de muncă în poliţie şi în domeniul asistenţei sociale. Domeniile conexe structurilor statului care se luptă cu reducerea efectelor pandemiei vor face mai multe angajări în perioada următoare, ca urmare a creşterii comenzilor din partea statului şi a partenerilor economici care au contract cu statul. În viitorul apropiat, numărul posturilor publicate la stat, cu angajare fără concurs, va creşte odată cu presiunea impusă de criza COVID-19, se menţionează în comunicat.

„În domeniul medical este cea mai mare nevoie de forţă de muncă. E nevoie de inspectori rutieri, dar şi de ofiţeri specialişti, consilieri juridici, economişti de gradul 1”, a adăugat Ioana Enache, co-autoare a ghidului şi expert civic INACO.

Turismul, transporturile, industria evenimentelor şi domeniul ospitalităţii şi al restaurantelor sunt primele domenii afectate direct de criza provocată de pandemia coronavirus. Şocul va fi resimţit şi în alte domenii, de aceea e de aşteptat o creştere a concedierilor. Echipa de autori va revizui periodic informaţiile, astfel încât cei interesaţi să aibă informaţii la zi, în timp real.

„Comunicaţii online, transporturi, industria textilă, companii din energie regenerabile vor fi domenii în care se vor face angajări. În aceste domenii vor fi deschise mai multe posturi de entry-level, pentru a permite formarea personalului companiei. Dezvoltarea abilităţilor noi va fi crucială în perioada următoare. Persoanele proactive vor fi cele care vor reuşi să se adapteze la nouă situaţie”, a subliniat, la rândul său, Marin Iachimov, co-autor al ghidului şi consilier orientare vocaţională, membru INACO.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Business

Ultima oră