Trump a fost avertizat de pericolul coronavirusului încă de la sfârșitul lui ianuarie

07 Apr 2020 | scris de A.A.
Trump a fost avertizat de pericolul coronavirusului încă de la sfârșitul lui ianuarie

Conform unor documente publicate de AXIOS news, la sârșitul lunii ianuare, Peter Navarro, consilierul financiar al președintelui american, și-a avertizat colegii de la Casa Albă că noul coronavirus care a apărut în China putea să ducă la decesul a peste jumătate de milion de americani  și ar aduce pagube de peste 6 trilioane de dolari.

Spre sârșitul lui februarie, Navarro s-a declarat și mai îngrijorat, transmițând prin intermediul referatelor interne de la Casa Albă că peste 2 milioane de americani ar putea pierde bătălia cu noul coronavirus.

Consilierul a transmis 2 scrisori deschise. Prima în dată la 29 ianuarie către Consiliul Național de Securitate(CNS) și cea de-a doua la 23 februarie către președintele Trump. CNS a făcut publice aceste notificări și le-a dat în circulație către toți reprezentanții Casei Albe și multiple agenții.

În primul memo a cerut interzicerea imediată a zborurilor din China și în cea de-a doua solicita Congresului să înceapă declanșarea măsurilor de protecție socială și financiară.

Președintele Trump a început să impună reguli stricte de călătorie în relația cu China, a oprit transportul aerian, a început testarea persoanelor care se întorceau din acea zonă și a cerut Congresului să vină cu măsuri financiare de stimulare a economiei, doar că aceste măsuri veneau mult mai târziu decât ceruse Navarro.

Un senior din administrație a recunoscut că nu a acordat atenție scrisorilor lui Peter considerându-le o alarmă falsă și o încercare de a limita legăturile cu China, acesta fiind cunoscut pentru agenda sa împotriva Chinei.

Fostul strateg șef de la Casa Albă, Steve Bannon a încercat să-și susțină colegul descriindu-l pe Navarro ca pe un profet și că acesta a fost forțat să transmită în scris aceste semnale de alarmă pentru că în acel moment nu se puteau transmite altfel informațiile, toată administrația fiind într-o stare de negare.

”Autoritățile pline de naivitate, aronganță și ignoranță au refuzat să dea curs acestor scrisori alarmiste și l-au tras pe Navarro pe o linie moartă.”

În prima scrisoare Peter a încercat să exemplifice impactul economic cu ajutorul cifrelos: dacă se opreau zborurile din China, Consiliul Consultanților în Economie au estimat pierderi de 2,9 milioane dolari pe lună, iar dacă virusul se transforma în pandemie, zborurile erau oprite pentru 12 luni și ar fi costat SUA 34,6 milioane dolari. Dacă se alegea varianta de a ignora orice măsuri cu costuri economice zero în acel moment, în clipa în care virusul devenea letal se atingeau pierderi de 5,7 trilioane dolari. În ianuarie a simulat un număr al deceselor în rândul americanilor de 543.000.

În scrisoarea din februarie transmisă de această dată nu în nume personal ci de către consilierul național în siguranța națională, șefi de cabinete și forțele speciale anticoronavirus, s-au făcut următoarele estimări:

  • Pandemia de COVID – 19 va afecta peste 100 milioane de americani, dintre aceștia 1 sau 2 milioane vor muri.
  • Nevoia de a suplimenta urgent fondurile necesare prevenției, testării, tratamentelor medicale și diagnoză cu un minim de 3 milioane dolari
  • Demararea procedurilor de achiziționare a echipamentelor de protecție obligatorii pentru personalul medical: un milion de măști de protecție, 200,000 costume complete și achiziționarea de  urgență a 11,000 ventilatoare mecanice și peste 25,000 PCR – aparatele de testare.

Navarro a discutat chiar și cu Anthony Fauci, directorul Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Tropicale despre posibilitatea folosirii tratamentului miracol cu hydroxiclorochina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră