Statele Unite oferă un milion de dolari pentru găsirea fiului lui Ossama bin Laden

02 Mar 2019 | scris de M.C.
Statele Unite oferă un milion de dolari pentru găsirea fiului lui Ossama bin Laden

Naţiunile Unite şi  Departamentul american de Stat au recunoscut joi rolul lui Hamza bin Laden, fiul teroristului Ossama bin Laden, în cadrul mişcării jihadiste pe care o conduce, Al Qaeda, pe urmele tatălui său. Comitetul de sancţiuni al ONU i-a înghetat averea lui Hamza bin Laden şi i-a emis o interdicţie de călătorie.

În august 2015, Hamza bin Laden a fost desemnat, de către şeful Al Qaeda - egipteanul Ayman al-Zawahiri, drept membru oficial al acestei grupări jihadiste şi este considerat ca cel mai probabil succesor, a explicat ONU justificând astfel decizia de a-i îngheţa averea, relatează rfi.ro.

În acelaşi timp, Statele Unite anunţă că oferă o recompensă de 1 milion de dolari pentru orice informaţie care ar permite localizarea lui Hamza. Responsabili americani îl văd ca un lider cheie în reţeaua teroristă creată de tatăl său.

Hamza bin Laden figura deja pe lista americană a teroriştilor internaţionali.

Înainte de 11 septembrie 2001, Hamza se afla alături de tatăl său în Afganistan unde învăţa să mânuiască armele. Într-un foto-montaj publicat pe internet la 10 septembrie 2017 de propagandişti Al Qaeda, pentru a 16-ea aniversare a atentatelor din Statele Unite, figura lui Ossama bin Laden apărea în făcările de la turnurile gemene, alături de fiul său, Hamza.

Această omniprezenţă, de câţiva ani, în propaganda reţelei teroriste i-a adus numele de «prinţul moştenitor al jihadului».

Într-un raport publicat de Centrul pentru Combaterea Terorismului, un fost agent special al FBI, specialist în Al Qaeda scria : “Hamza se pregăteşte pentru ocupa postul de líder al organizaţiei pe care tatăl său a fondat-o. Iar ca membru al dinastiei bin Laden, va fi cel mai probabil primit favorabil de jihadiştii din reţea", mai scrie fostul agent FBI. Si adaugă: “În timp ce califatul organizaţiei Stat Islamic stă să se prăbuşească, Hamza este cel mai bine plasat pentru a reunifica mişcarea jihadistă globală”.

Potrivit specialiştilor în grupări islamice, tânărul Hamza, care va împlini în luna mai 30 de ani, se află la conducerea grupării Ansar al-Fourqan care atrage în Siria combatanţii cei mai îndoctrinaţi ai Al Qaeda şi care îi recuperează şi pe cei din organizaţia Stat Islamic.

Dar asta nu înseamnă că Hamza s-ar afla în Siria. S-ar putea afla în Iran, acolo unde a petrecut de altfel o parte importantă din copilăria sa, ori, în Afganistan.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră