Frig extrem în Statele Unite. Temperaturile au ajuns și la minus 54 de grade Celsius

01 Feb 2019 | scris de M.C.
Frig extrem în Statele Unite. Temperaturile au ajuns și la minus 54 de grade Celsius Galerie foto (3)

Temperaturi de până la minus 54 de grade Celsius au paralizat viața în mai multe state americane. Milioane de locuitori din centrul și nordul Statelor Unite ale Americii sunt afectați de o iarnă cum nu s-a mai văzut de mai bine de o generație. 

Fenomenul meteo denumit vortex polar aduce o masă de aer foarte rece din regiunea Polului Nord deasupra celei mai mari părţi a Statelor Unite, începând cu Dakota şi traversând Noua Anglie, potrivit lui Brian Hurley, meteorolog în cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie.

Frigul extrem de acum vine după ce vara trecută în SUA s-au bătut 33 de recorduri de caniculă.

Autoritățile au decretat stare de urgență în cinci state. Cel puțin 8 oameni au murit. La Chicago, unde mercurul în termometre a coborât până la minus 30 de grade, râul care traversează orașul a înghețat bocnă.

Peste 6.000 de zboruri au fost anulate sau au suferit întârzieri mari, mii de școli și universități sunt închise.

În unele regiuni, poșta americană nu a livrat săptămâna aceasta nicio scrisoare.

Vântul arctic îngheţat cunoscut ca „vortex polar” a adus temperaturi minime record, dar și imagini spectaculoase filmate de localnici, scrie The Guardian.

În Chicago, localnicii au surprins imagini spectaculoase, în care baloanele de săpun îngheață instantaneu la temperaturile de afară și se sparg. Tot în Chicago, pentru a menţine trenurile în funcţiune, operatorii de transport au dat foc la şinele de cale ferată. 

Benjamin Nelson, un alt localnic din Chicago, a vrut să vadă ce se întâmplă dacă arunci în aer apă fiartă, așa că a filmat experimentul și l-a postat pe Youtube. Rezultatul: zăpadă instant. 

 

În multe oraşe există îngrijorări privind oamenii străzii, care nu au unde să se ferească de frig. Activiştii pentru drepturile omului susţin că nu există destule paturi în adăposturi pentru ei.

Așa-numitul fenomen de vortex polar afectează aproape 200 de milioane de americani și este cel mai intens din ultimii 20 de ani.

Valul de frig care afectează SUA în aceste clipe a fost descris ca „gerul unei generații”. Este un fenomen atât de rar, încât puțin probabil să se mai întâmple curând.

Nici Europa nu este ferită de ger. Britanicii se pregătesc pentru o săptămână cu ninsoare abundentă, iar Franţa a fost parţial blocată de o furtună de zăpadă.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră