Statele Unite decid să trimită arme „ofensive” la Kiev

15 Apr 2022
Statele Unite decid să trimită arme „ofensive” la Kiev

În timp ce președintele SUA a fost reticent în a trimite toate echipamentele solicitate de Kiev, argumentând că ar risca să facă americanii parte la război, Biden a autorizat miercuri transportul de arme ofensive, scrie Libération.

Până acum, când Volodimir Zelensky a cerut livrări de arme grele, Statele Unite au refuzat. Din partea Washingtonului, s-a susținut că acest lucru nu va face decât să alimenteze și mai mult tensiunile dintre Moscova și Statele Unite și, mai presus de toate, că ar risca să facă din americani parte la război. Dar miercuri, Joe Biden a făcut o schimbare strategică, renunțând la distincția dintre transporturile de echipamente „defensive” și autorizarea livrării de arme „ofensive”, pe care anterior refuzase să le ofere. În timpul unui apel telefonic cu omologul său ucrainean, președintele american i-a anunțat că a eliberat o nouă tranșă de ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.

De această dată, așadar, pe lângă „echipamentul foarte eficient pe care l-am livrat deja” Ucrainei, potrivit lui Biden, noile livrări americane vor include „noi capacități”, inclusiv în special „sisteme de artilerie” și „mijloace de transport blindate”, a precizat executivul american. Casa Albă a dat undă verde și transferului de elicoptere suplimentare cu scopul de a ajuta Ucraina să facă față unei vaste ofensive rusești în estul țării.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a publicat o listă a echipamentelor, spunând că este din inventarul militar al SUA și este disponibil imediat și va fi livrat „cât mai curând posibil”. Este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generație folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoțite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare mobile anti-artilerie AN/TPQ36 și două radare anti-aeriene AN /MPQ64 „Sentinel”.

În plus, această nouă tranșă include 300 de drone „kamikaze” Switchblade, precum și 500 de rachete Javelin și „mii de alte sisteme antitanc”, la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 și 100 de vehicule blindate ușoare Humvee, a spus domnul Kirby. .

Potrivit unei liste publicate săptămâna trecută de Casa Albă, Statele Unite au furnizat sau au promis până acum 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger, 5.000 de rachete antitanc Javelin, alte 7.000 de arme antitanc, câteva sute de drone kamikaze Switchblade, 7.000 puști de asalt, 50 de milioane de gloanțe și diverse muniții, 45.000 de seturi de veste și căști antiglonț, rachete ghidate cu laser, drone Puma, radare anti-artilerie și anti-drone, armuri ușoare, sisteme de comunicații securizate și protecție împotriva minelor. Statele Unite au oferit Ucrainei cea mai mare parte a ajutorului militar internațional primit de Kiev din toamnă. Suma totală a acestei asistențe militare, înainte de anunțul de miercuri, a ajuns la 2,4 miliarde de dolari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră