Serbia și Muntenegru ar putea adera la Uniunea Europeană în 2025

07 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
Serbia și Muntenegru ar putea adera la Uniunea Europeană în 2025

Acum 15 ani, țărilor din Balcanii de Vest li s-a oferit perspectiva admiterii în familia Uniunii Europene (UE). O propunere ambițioasă în acel moment, care acum se apropie de realizare.

Serbia și Muntenegru ar putea adera la Uniunea Europeană în 2025. Comisia Europeană a prezentat o strategie de aderare pentru şase ţări balcanice, cu condiția ca acestea să aplice reformele necesare pentru întărirea statului de drept, combaterea corupției și a crimei organizate.

 "Cu o voință politică puternică în scopul punerii în aplicare a reformelor", scrie Comisia Europeană, "Serbia și Muntenegru ar trebui să fie compatibile cu UE până în 2025".

După acceptarea grăbită a Bulgariei și a României, în 2007, Uniunea a promis să nu îşi mai sporească dimensiunea, ci profunzimea. Şi atunci, cum se explică anunţul de acum? Un posibil răspuns îl oferă Volker Wagner pentru Deutsche Welle.

"Obiectiv vorbind, cele şase ţări candidate la Uniunea Europeană respectă la fel de mult lăudatele standarde de la Bruxelles, ca un motor german pe motorină normele de poluare.

Să aştepţi până când toate aceste state şi stătuleţe devin "conforme" echivalează cu un cadou făcut chinezilor. Asiaticii nu întreabă în ce situaţie se află statul de drept în aceste ţări şi nu sunt deranjaţi nici de corupţie. Ei investesc şi creditează la greu Balcanii, regiune care în Occident numai de reputaţie bună nu se bucură.

Faptul că în Balcani a sosit "chinezul" explică de ce UE aruncă pur și simplu peste bord vechile sale aşteptări", opinează Volker Wagener.

"Fapt este că, cel puţin din perspectiva Bruxellesului, Balcanii sunt o casă nebuni. Comportamentul Serbei faţă de Kosovo echivalează cu un război rece, iar în Republica Srpska, Belgradul se amestecă aproape pe faţă, destabilizând ceea ce este de departe cel mai fragil stat din regiune - Bosnia şi Herţegovina.

Macedonia se contrează cu Grecia, care consideră denumirea de Macedonia drept parte a propriei moşteniri istorice. În aproape toate statele balcanice, naţionalismul şi corupţia cunosc o energică deşteptare. Tocmai în această regiune, Uniunea Europeană vrea să arboreze drapelul albastru-galben în câţiva ani. Asta da cutezanţă.

Adevărul este că nici nu are încotro. Dacă nu are grijă să-i coopteze în "firma" de la Bruxelles pe copiii "inferiori", aceştia apucă pe alte căi, spre est. Chiar estul îndepărtat", mai scrie Volker Wagner. Analiza integrală o găsiţi AICI

Alte stiri din Externe

Ultima oră