Legătura dintre Victor Ponta, Ralph Fiennes, Steven Seagal şi Serbia

12 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Legătura dintre Victor Ponta, Ralph Fiennes, Steven Seagal şi Serbia Galerie foto (5)

O ştire difuzată joi după-amiază de cotidianul cu cel mai mare tiraj din Serbia, Blic, potrivit căreia fostului premier român Victor Ponta i-ar fi fost acordată cetăţenia sârbă, a uimit publicul din România. Până să desluşească semnificaţiile gestului Serbiei la adresa parlamentarului român, fost premier, românii au dat buzna pe reţelele de socializare, să comenteze în fel şi chip vestea.

Blic, care este un cotidian bine informat de obicei, scrie că informaţia a fost confirmată de Guvernul sârb.

Potrivit Blic, Ponta a spus că Serbia a fost întotdeauna cel mai bun vecin şi prieten al României şi că ar trebui să adere la UE cât mai curând posibil.

Informaţia celor de la Blic a fost ulterior preluată de cotidianul Vesti (vesti-online.com) şi de site-ul mondo.rs.

"Eu sunt consilier onorific al preşedintelui Vucic (preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic - n.r.) din 2016 şi susţin parteneriatul între Serbia şi România şi integrarea Serbiei în UE. Am primit, ca şi alte persoane, această calitate onorifică şi onorantă", a afirmat Victor Ponta pentru agerpres.ro.

Jurnaliştii de la Blic afirmă, în articolul lor, care difuzează informaţia în exclusivitate, că Ponta va primi în curând paşaport sârbesc. Ei reamintesc relaţia de prietenie dintre fostul premier român şi actualul preşedinte al Serbiei, Vucic.

Afirmaţia lui Ponta, referitoare la faptul că şi alte persoane au primit această calitate de cetăţean onorific al Serbiei sunt ilustrate cu două nume cu rezonanţă în lumea artistică. Este vorba despre doi actori, Ralph Fiennes şi Steven Seagal, care au primit, ambii, acest titlu onorific, pentru dovezile lor de prietenie la adresa poporului sârb şi a Serbiei.

În ianuarie 2016, cotidianul britanic The Guardian anunţa că actorul de filme de acţiune Steven Seagal, prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi un susţinător al Serbiei, unde a efectuat câteva vizite, a primit cetăţenia onorifică a acestei ţări. The Guardian nota că Seagal a promis că va deschide o şcoală de arte marţiale în Serbia şi că a declarat în mai multe rânduri că se simte sârb.

Ulterior, în septembrie 2017, hollywoodreporter.com anunţa că actorul britanic nominalizat la Premiile Oscar, Ralph Fiennes, cunoscut publicului mai ales pentru rolurile din celebrele "Lista lui Schindler" şi "Pacientul englez", a primit şi el cetăţenia onorifică sârbă şi un paşaport sârbesc.

Actorul britanic a fost onorat pentru activitatea sa în Serbia în ultimii ani, dar îşi păstrează cetăţenia britanică, precizează sursa citată. Iniţiativa acordării cetăţeniei onorifice a venit din partea Ministerului sârb al Culturii.

De precizat că există această posibilitate, a acordării de cetăţenii onorifice, care presupun emiterea unui paşaport cu care respectiva persoană care a primit titlul poate călători ca orice cetăţean al ţării respective, astfel de cazuri fiind întâlnite inclusiv în rândul reprezentanţilor clerului. Cetăţeniile onorifice sunt gesturi de mulţumire din partea autărităţilor unor state faţă de persoane care contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state.

Surse de la Belgrad au declarat pentru miscareaderezistenta.ro că, potrivit legii din Serbia, între cetăţenia sârbă şi cea onorifică nu există mari diferenţe, deci cel care primeşte cetăţenia onorifică se bucură de aceleaşi drepturi şi are aceleaşi obligaţii ca şi un cetăţean sârb. Nu va fi chemat în Armată, căci este vorba despre una de profesionişti, plus că, în cazul unei duble cetăţenii persoana respectivă poate invoca faptul că a efectuat stagiul militar în ţara de origine, dar poate fi protejată de statul sârb în chestiuni legale. Deci, în situaţia în care cetăţeanul român care a primit cetăţenie onorifică din partea Serbiei ar avea probleme cu justiţia în România, statul sârb nu este obligat să îl predea autorităţilor române pe respectivul.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră