Rusia ia apărarea OMS în urma acuzațiilor aduse de Statele Unite

26 Apr 2020 | scris de A.A.
Rusia ia apărarea OMS în urma acuzațiilor aduse de Statele Unite

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi face treaba în mod corespunzător în contextul noii crize de coronavirus, a declarat sâmbătă diplomaţia rusă, combătând criticile americane la adresa agenţiei internaţionale, relatează DPA, preluat de Agerpres.

"Cred că OMS îşi îndeplineşte rolul de lider şi de agenţie de coordonare", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în comentarii pentru mass-media ruse. "Da, nu este ideal. Dar nimeni nu este perfect.'

La începutul acestei luni, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că ţara sa va înceta contribuţiile la bugetul OMS, argumentând că s-au pierdut vieţi pentru că OMS a gestionat greşit criza de sănătate şi a crezut prea mult în informaţiile din China, unde boala a trecut prima dată de la animale la oameni.

Trump a susţinut că greşelile OMS au permis ca virusul să se transforme într-o pandemie care a infectat milioane de oameni la nivel mondial şi a dus la peste 200.000 de decese de în urma infectării cu noul coronavirus la nivel global.

Dar Lavrov a spus că el consideră că o astfel de critică are prea puţin legătură cu performanţa OMS. "În opinia mea, oamenii vor să folosească astfel de atacuri pentru a-şi justifica propria abordare, care a venit prea târziu şi nu a fost adecvată''.

Trump a fost criticat puternic pentru că nu a luat în serios răspândirea virusului, până când s-a extins pe scară largă în America, precum şi pentru că a lăsat agenţiile federale de sănătate nepregătite pentru o astfel de epidemie.

Lavrov a spus că răspândirea pandemiei a scos la iveală probleme şi în Uniunea Europeană, slăbind blocul. "Statele naţiuni îşi exprimă dorinţa de a se baza mai mult pe ele însele", a remarcat el, adăugând că aceasta nu este o problemă specifică legată de virus.

"Probabil reflectă o anumită epuizare. Este absolut evident în UE cât de rigidă şi coercitivă poate fi birocraţia supranaţională şi multinaţională''.

Ministrul rus a adăugat însă că virusul poate fi combătut doar prin cooperare.

La începutul acestui an, Rusia avea mai puţine cazuri decât Europa de Vest. Dar ratele de infectare au crescut de atunci. Conform datelor oficiale, în prezent există 74.600 de cazuri confirmate în Rusia, cele mai multe dintre ele Moscova. La nivel naţional, aproximativ 680 de persoane au murit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră